Kunstbende: meer dan een wedstrijd

Kunstbende: meer dan een wedstrijd

Nadine doet mee in de categorie muziek met haar eigen geschreven nummers, waarvan er een over de schoolbel gaat.

Door heel het land bereiden jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud zich voor op de voorrondes van Kunstbende 2021. Deze jaarlijkse wedstrijd omvangt verschillende genres, waar deelnemers zich voor kunnen inschrijven. Hoe zit Kunstbende precies in elkaar en hoe ervaart de runner-up van vorig jaar, Nadine Rypkema, haar deelname?

Bij Kunstbende krijgen jonge makers de kans om zich aan een groter publiek te tonen. De acts/presentaties waarmee ze dit doen, moeten ze helemaal zelf bedenken. Verdeeld over de provincies vinden er voorrondes plaats. Per categorie wordt er per regio een kandidaat afgevaardigd voor de grote finale.

Maar, Kunstbende is meer dan alleen een wedstrijd. Dat is in ieder geval wat blijkt wanneer je een blik werpt op hun site, maar is dit ook zo? Volgens deelneemster Nadine wel. “Zo heb ik het wel echt ervaren, want vanaf de eerste ronde dat ik door was, boden ze al coaching aan. Tijdens Corona kan je dat gewoon online doen. Het leuke is dat ze niet alleen applaus geven van: ‘O wat leuk, je bent door.’ Nee, ze zorgen ervoor dat jij mét Kunstbende beter wordt. Het gaat niet om winnen, maar om de ontwikkeling die je doormaakt door je deelname aan Kunstbende.”

Nadine raadt het elke jongere aan om zich aan te melden, want: “Je wordt een hele community in gesleept. Eigenlijk is het een kleine familie.” Zelf doet ze dit jaar ook weer mee. Ondanks haar prestatie vorig jaar moest ze zich wel weer opnieuw bewijzen in de selectieronde. Dat vond ze verre van vervelend: “Ik zag het als een kans om op te treden, want dat ligt door Corona natuurlijk helemaal stil. Ik twijfelde wel nog even om mee te doen, want als je landelijk tweede wordt is de kans heel klein dat je dat gaat overtreffen, maar ach, wat heb ik te verliezen?”

Kweekvijver voor talent

“Kunstbende bestaat al 31 jaar. De eerste editie werd gewonnen door Trijntje Oosterhuis”, aldus projectmedewerker Laura Horsting. Trijntje is niet de enige ‘grote’ naam die heeft meegedaan aan het traject. “Wat ik altijd leuk vind om te vertellen is dat bijvoorbeeld Martin Garrix heeft meegedaan, maar hij heeft nooit gewonnen. Het gaat dus niet per se om het winnen, maar om de hele ervaring eromheen”, vertelt Horsting. Andere namen die onder andere hebben meegedaan zijn Claudia de Breij, Stefano Keizers en Douwe Bob. Laatstgenoemde was kort en duidelijk op de vraag of Kunstbende van hem een betere artiest heeft gemaakt. “Uhm. Niet”, luidde zijn antwoord. “Maar”, nuanceerde hij, “dat was wellicht een andere tijd.” Kunstbende legt uit dat in het jaar van Douw Bob voor het eerst de functie talentontwikkeling en coaching werd aangeboden: “Toen waren we daarin nog erg zoekende. In de jaren die volgden, hebben we dat steeds beter uitgebreid.” Tegenwoordig zijn de deelnemers erg te spreken over de begeleiding.

In de onderstaande reportage vertelt Nadine meer over een van haar nummers van dit jaar en is de try-out in theater Figi in Zeist in volle gang.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *