“Zonder freerunnen zou ik hier niet meer staan.”

“Zonder freerunnen zou ik hier niet meer staan.”

Springen, rollen, salto’s maar vooral vallen en weer opstaan. Freerunnen heb je vast en zeker wel eens voorbij zien komen op sociale media. Jonge mensen die op een stijlvolle manier zich van de grond afzetten en weer veilig terecht komen. Muren, gebouwen, hoge hekjes en alles eromheen, de wereld buiten de gymzaal is waar vele trainen. Het is voor de freerunners niet alleen een kwestie van je lichaam trainen, het is ook een mentaal spel. Je moet jezelf vertrouwen om de sprong te maken zonder jezelf in gevaar te brengen hoe angstig het ook is. De hordes overtreffen en jezelf verbeteren is wat zo veel jonge mensen naar deze sport toetrekt.

Voor Samuël Mellema, die al een aantal jaren aan freerunnen doet en lesgeeft aan jonge kinderen, is het ook op een laag pitje begonnen. Na het zien van de film “Afblijven”, die zijn interesse aanwakkerde is hij met vrienden simpel begonnen. Zoals in speeltuintjes van dingen afspringen zonder veel techniek. “Eigenlijk buitenspelen voor grote kinderen.”, noemde Samuël het. Verenigingen hielpen hem om de techniek onder de knie te krijgen. “Maar toen kwam de lockdown.”

Sindsdien traint Samuël buiten, het is voor Samuël een hele andere ervaring voor zichzelf en zijn lichaam. “Als je binnen traint dan vraag je het maximale van je lichaam.” Het is een veilige omgeving met matten en muren waar je kan doen wat je wilt. “Zolang je niet op je nek valt het altijd wel goed komt.” Buiten de gymzalen is het een ander verhaal. “Stenen muurtjes, randjes, hoekjes die pijn doen.” Je moet met meer dingen rekening houden die het moeilijker maakt. “Het is ook enger, het is mentaal het maximale vragen want je moet het maar net durven.”

Een voorbeeld aan de jeugd

Freerunning begint aardig populair te worden onder kinderen merkt Samuël bij de grote groepen die hij lesgeeft. “Er zijn natuurlijk wel kinderen waarbij je meteen ziet dat ze er alleen zitten, omdat hun ouders willen dat ze sporten.” Maar hij ziet ook het tegenovergestelde. “Er zitten ook kinderen bij aan wie ik nu al jaren lesgeef, Die nog steeds even gemotiveerd zijn en echt vooruitgang boeken in de sport.”

Een docent heeft snel een voorbeeldfunctie bij kinderen, maar Samuël wil niet dat de kinderen op hem gaan lijken. Hij heeft drie jaar met een depressie rondgelopen en is nog steeds herstellende. “Deze sport was voor mij puur een uitlaatklep.” Hij vindt dat door actief en bezig te zijn met een sport je geen tijd hebt om bij je problemen stil te staan.

“Dus ik wil absoluut niet dat kinderen op mij gaan lijken, want ik wil niet dat zij hetzelfde door hoeven te maken als wat ik heb gedaan.”

Hij wil vooral meegeven wat freerunnen voor hem heeft betekend. “En mochten zij toch hetzelfde doormaken als ik. Dat freerunnen voor hen hetzelfde kan betekenen als het voor mij heeft gedaan.” Freerunnen heeft Samuël ook veel geholpen. “Zonder freerunnen zou ik hier niet meer staan. Het is toch in die diepe momenten een piek. Waardoor ik wel weer zag dat er leuke dingen zijn in het leven.”

Community en cultuur

De mensen rondom het freerunnen maken het een prettige omgeving voor Samuël. “Iedereen vindt elkaar aardig en kent elkaar.” Het doel van trainen is de verbinding met elkaar. “Ook als ik met mensen ga trainen die ik niet eerder heb gezien is het gewoon heel chill en vertrouwd.” Hieruit blijken verschillende mensen deel te nemen aan de sport.

“Ik ken mensen die manager zijn van een freerunhal, ik ken een archeoloog die aan freerunnen doet en er zijn mensen die nog VWO studeren.”

Op het gebied van werk en scholing blijkt het een zeer diverse community te zijn. “We komen allemaal om te trainen met dezelfde gedachtegang. Dat schept een band.”

Samuël is op vele plekken in het land te vinden met de freerunning community. “Ik kom door het hele land maar het is overal gezellig.” Vaak ook met dezelfde mensen die een hechte groep zijn en nieuwe mensen meebrengen. “De freerunning community is best groot en binnen Nederland is het denk ik een van de beste in de wereld.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *