Fietscultuur in Nederland

Fietscultuur in Nederland

Er wordt in Nederland erg veel gefietst. Er is geen één ander land met ongeveer dezelfde fiets faciliteiten waarbij er zoveel wordt gefietst.  Van kleins af aan wordt de fiets gebruikt om naar school of de sportvereniging te gaan. Veel landen vragen ook om informatie bij Nederlandse fietsorganisaties over onze fietsgelegenheden. Maar hoeveel fietsers zijn er nou eigenlijk in ons land en waar komt de fietscultuur vandaan?

Eind jaren 19 werd de fiets uitgevonden als hoe wij het nu kennen. In die tijd was het nog niet zo veilig om te gebruiken. In de loop van de tijd hebben mensen in Nederland gezocht naar manieren waardoor het fietsen veiliger werd. Aan het begin van de 20e eeuw was Nederland zelfs het grootste fietsland met zo’n half miljoen fietsen. Door de komst van de auto nam de populariteit van de fiets af, maar eind jaren 60 kwamen er weer meer mensen die de fiets gingen gebruiken. Dit was vooral de jeugd die zich afzetten tegen de cultuur die er was in die tijd.

In Nederland zijn er zo’n 22,8 miljoen fietsen. Dit komt er op neer dat elke Nederlander ongeveer 1,3 fiets heeft. Dit is een getal wat je in geen enkel land zo hoog ziet. Van de 22,8 miljoen fietsen zijn er 1,8 miljoen elektrisch. Alles bij elkaar fietst de Nederlander zo’n 15 miljard kilometer per jaar. dat is ongeveer 880 kilometer per persoon. De drukste fietspaden liggen vooral in Utrecht en Amsterdam. Doordat er zoveel fietsers zijn, zijn er ook veel ongelukken die met de fiets te maken hebben. De helft van de verkeersongelukken hebben dan ook met een fietser te maken.

Andere landen zijn toch wel een beetje jaloers op hoe onze fietscultuur is en ze vragen ook om tips aan Nederlandse fietsorganisaties, zoals Nederland Fietsland en de Nederlandse fietsbond.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *