Een herinnering aan toen

Een herinnering aan toen

Monumenten zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Vaak worden monumenten gecreëerd vanuit een bepaalde gebeurtennis. Maar het kan ook voorkomen dat ze gevormd worden door een gebeurtennis. Dit is het geval bij een klein huisje gelegen in de duinen van Hoek van Holland: Riello. Het huis kent een lange geschiedenis en is door de jaren heen als monument benoemt. Maar waarom is dit huis zo bijzonder en wat doet het met mensen uit de omgeving?

 Piet Heijstek, bewoner van Riello, weet het nog goed, de oorlogstijden: “We vluchtten in de bunker. In de bunker zat een emotionele soldaat, hij dacht dat hij zijn kinderen nooit meer zou zien. Hij gaf mij een klein zeilbootje. Vlak na deze gebeurtennis, is ons gezin gehuisvest aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Pas in april 1941 konden wij terug naar Hoek van Holland verhuizen.” Maar ze konden nog niet terug naar hun huis. Een Duitse commandant was in het ouderlijk huis gehuisvest. Toen de oorlog voorbij was, heeft de vader van meneer Heijstek de commandant eruit gestuurd en verhuisden meneer Heijstek met zijn familie terug naar het huis. Voor meneer Heijstek is er geen prijskaartje te hangen aan het huis. Hij vindt het belangrijk dat de volgende generaties de beleving ook nog meekrijgen: “Om hier terug te komen en de ruimte om mij heen te zien was een echt teken van bevrijding.”

Ook de tachtig jarige Riet Flikweert heeft een speciale band met monumenten die vanuit de oorlog tot stand zijn gekomen. Net als meneer Heijstek heeft ook zij de oorlog bewust meegemaakt. Ze was toen nog een klein meisje. Mevrouw Flikweert vindt het erg belangrijk dat monumenten voor altijd zullen blijven bestaan: “De vrijheid die wij hebben is heel belangrijk. Dit moeten wij onszelf ook blijven herinneren, want het is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Ik vind het heel mooi dat we daar monumenten voor hebben die de gedachte aan vroeger ondersteunen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *