Birth of a new age, een kanshebber of niet?

Birth of a new age, een kanshebber of niet?

Na een jaar gewacht te hebben is het voor de meeste songfestival fans bijna zover. De 65ste editie van Eurovisiesongfestival. Dat wordt na de winst van Duncan Laurence in 2019 met zijn nummer Arcade gehouden in Nederland, in Rotterdam Ahoy. 

Nederland is door de winst al sowieso zeker van een plekje in de finale. Maar dat is niet het enige land wat sowieso al in de finale staat. De grote vijf bestaande uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk, de landen met de grootste financiële steun, staat ook in de finale.

Het Eurovisiesongfestival werd op 24 mei 1965 voor het eerst gehouden in Zwitserland en toen deden er zeven landen mee, dit jaar doen er 39 landen mee. Toen het begon werd het alleen uitgezonden in Europa en pas na 1967 was het ook te zien buiten Europa. Vorig jaar ging het songfestival vanwege Covid-19 niet door, dat was eerste keer sinds het begin. 

Dit jaar is er behalve de Nederlandse inzending Jeangu Macrooy met het nummer birth of a new age nog een Nederlander die meedoet. Namelijk Stefania Liberakakis, zij is geboren en getogen in Nederland maar omdat haar ouders allebei Grieks zijn mag ze meedoen voor Griekenland. Met haar achttien jaar is Stefania dit jaar de jongste deelnemer. Zij doet mee met het nummer Last Dance. In de huidige peilingen zou Nederland op plek 31 eindigen en Griekenland op plek 11. 

Als publiek kan je in totaal naar negen shows, waarvan drie echt uitgezonden worden op televisie. Dat zijn de twee halve finales en de finale zelf, daarnaast zijn er bij elke officiële uitzending die te zien voor heel de wereld ook nog twee soort van generale repetities. Genaamd de Jury show en de Family show. De Jury show is de avond voor de echte uitzending en de Family show is die middag ervoor. Tijdens deze generale repetities worden de puntentellingen nagebootst maar voor de rest is alles wel precies zoals het bij de uitzendingen gaat zijn. 

De zestien jarige Jessy Domenie is sinds het winnen van Duncan Laurence helemaal fan van het Eurovisie Songfestival. De scholier heeft daarnaast ook nog een kaartje weten te bemachtigen voor de family show van de tweede halve finale. Waar zijn favoriete inzending Griekenland op zal treden. “Ik ben ervan overtuigd dat Griekenland gaat winnen, ze heeft alle Nederlandse harten al veroverd tijdens het junior songfestival in 2016”, vertelt hij vol passie. 

Toen Duncan in 2019 won, mocht hij nog de finale afkijken van zijn ouders, die niets hebben met het songfestival. Maar aankomend jaar gaat hij zeker de twee halve finales en de finale kijken. Tegenwoordig heeft ook een website die volledig in het teken staat van het songfestival, je kunt er alle deelnemers bekijken en alle laatste nieuwtjes lezen. Hieronder kun je een link naar zijn website vinden. Dus een grote fan kan je Jessy tegenwoordig wel noemen. Hij gaat ook het liefst de afgelopen even kijken bij Rotterdam Ahoy in de hoop dat hij artiesten tegenkomt waar hij een foto mee kan maken. Hoe de omkeer van amper interesse hebben in het songfestival tot een eigen website rondom het songfestival hebben vertelt Jessy graag, “Duncan Laurence woont een kwartier van mij vandaan, waardoor ik het in 2019 eigenlijk wel wilde volgen en sindsdien zag ik eigenlijk hoe leuk het songfestival was. Ik wist wel echt al vanaf het begin dat Duncan zou winnen terwijl heel de wereld dat nog niet dacht”. 

Jessy heeft ook een duidelijke mening over wat hij vindt van de nummer van Jeangu Macrooy: “Eerlijk, ik vind het totaal geen leuk nummer, het is ook niet mijn smaak muziek. Ik houd van muziek waarop je lekker kan dansen dat kan niet bij dit nummer”. 

Hoe Nederland en Griekenland het gaan doen tijdens het songfestival zullen 18, 20, 22 mei zien. Volgens de huidige peilingen maken Frankrijk, Zwitserland, Malta, Italië en Bulgarije het meeste kans op de winst. Maar wie weet gaan Griekenland en Nederland ons nog verbazen en ogen gooien tijdens de finale. Eerst moet Griekenland wel even door de tweede halve finale heen komen. 

Website van Jessy Domenie: https://nl-songfestival.jouwweb.nl/?fbclid=IwAR0eDu6VjVv673FZAvOfM-vQvhU1kaRUMbd_be2bsWxQRiUZmRDTa8soEfY 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *