Liefdadigheid kleurt de ramadan

Liefdadigheid kleurt de ramadan

De ramadan van 2021 zit er bijna op. Tijdens de islamitische vastenmaand speelt het begrip liefdadigheid een belangrijke rol.

 De ramadanmaand is voor de islam een gezegende maand, omdat moslims geloven dat de koran in deze maand is geopenbaard. Kemal Guzutok is imam voor de Fatih moskee in Amsterdam en probeert mensen bewust te maken van het belang van liefdadigheid. “Moslims geloven dat de duivels geketend zijn binnen deze maand en dat de poorten van het paradijs geopend zijn.” Voor moslims is dit een goed moment om de zegeningen van hun schepper te winnen.

Kemal benadrukt dat god geen onderscheidt maakt tussen arm of rijk en zwart of wit. “Het gaat om de vroomheid. Met onze vroomheid zorgen we ervoor dat we dichtbij de schepper komen. En liefdadigheid is een vorm van vroomheid.”

Halalvoedselbank

Tijdens de ramadan worden er veel burgerinitiatieven genomen. De Halalvoedselbank in Den Haag is er een van. Ersin is deze maand vrijwilliger en helpt bij het maken van iftar (avondmaaltijden) pakketten. “De pakketten bevatten brood, water, dadels, soep en nog een maaltijd. Dit is niet alleen voor moslims, maar ook voor niet moslims. Het hele gezin kan een pakket meenemen. In het centrale magazijn worden alle pakketten samengesteld. “Hier bereiden we zo’n 1100 pakketten per dag.”

Ersin vindt het belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij. Het is voor hem een periode waarin hij niet bezig is met zichzelf, maar echt iets doet voor een ander en puur alleen daarom. ”Wat je vaak doet in deze wereld is voor jezelf werken. Je gaat voor jezelf naar school om een goede baan te krijgen en je eet, drinkt en sport om zelf gezonder te zijn. Niet dat daar iets mis mee is, maar ik vind het ook belangrijk om voor anderen iets terug te doen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *