Utrecht in het teken van film en cultuur

Utrecht in het teken van film en cultuur

Bron: Cleo Wiegmans

Over een paar dagen is de kans erg groot dat je in Utrecht prompt tegen het lijf van een bekende acteur of actrice aan loopt. Van 27 september t/m 5 oktober staat de stad namelijk voor anderhalve week weer compleet in het teken van film en cultuur. Het Nederlandse Filmfestival (NFF) bestaat al sinds de jaren 80, en is ondertussen een toonaangevend begrip geworden. Dit jaar wordt de 39e editie gehouden. Waarom is het zo belangrijk dat er in deze tijd veel aandacht aan film en cultuur wordt gegeven?

Het Nederlands Filmfestival (NFF) geeft niet alleen een podium aan documentaires, shortmovies, speelfilms, animaties en de bijbehorende premières. Ruurd Bierman, bestuursvoorzitter van het Nederlands Filmfestival, vertelt in de radio-uitzending dat er op verschillende locaties in de stad ook veel masterclasses, talkshows, muziekoptredens worden gegeven. Voor kinderen zullen er ook uiteenlopende activiteiten aanwezig zijn en daarnaast zullen nieuwe games en nieuwe ideeën voor innovaties worden gepresenteerd. Het NFF is gericht op een breed en divers publiek, van jong tot oud. “Er komt een zeer uiteenlopend publiek op het NFF af, van mensen die gewoon een paar goede Nederlandse producties willen zien, tot aan een echte Volkskrant dag, BNN Vara middag of een NPO Start dag.’ Aldus Ruurd. Ook vertelt hij dat de het blijkt dat de helft van deze bezoekers uit regio Utrecht komt en de andere helft uit het gehele land.

Nieuw dit jaar is dat er ‘blikverruimers’ aanwezig zullen zijn die als gastcurator een paar recente producties zullen laten zien die in hun eigen leven veel hebben kunnen betekenen. De sprekers dit jaar hiervoor zijn bekende Nederlanders uit het het medialandschap, zoals Jandino Asporaat, Tim Hofman en Halina Reijn. Ook zullen er nieuwe locaties en evenementen komen, zoals bijvoorbeeld op Janskerkhof. Van de negen dagen festival zal de Janskerk voor drie avonden worden ingericht als een filmbioscoop. De documentaire Ring Of Dreams, De Dirigent en Libi zullen hier gratis worden geshowd. De films zullen worden vertoont onder de naam van NFF Open Huis en zijn gemaakt door Nederlandse professionele filmmakers, zij delen in de stad ook de gratis tickets uit aan de gasten. De bedoeling hiervan is dat iedereen van de festivalsfeer in de stad kan proeven.

Al sinds 1 september 2017 houdt Bierman zich onder anderen bezig met verschillende elementen die bij het festival komen kijken “Op het Filmfestival zelf ben ik vooral bezig met het het bezoeken van conferenties, het kijken van films en af en toe met het dragen van een mooie smoking.” In de radio uitzending vertelt hij ons wat we deze 39e editie kunnen verwachten, maar ook waarom het Filmfestival nog steeds een podium voor films moet blijven bieden in de bestaande filmcultuur. “Het is iets dat je je eigenlijk voortdurend moet blijven afvragen. Voor mij is het essentieel dat er een goede Nederlandse audiovisuele industrie en een goede informatievoorziening is. Dit in een cultuur waarin film en televisie een belangrijke plek krijgen en verdienen, waarin degene die dit maken en ontwikkelen bij elkaar komen en er echt een duidelijk  platform is van de Nederlandse filmsector.’ Aldus Ruurd.

Een doel van het Nederlands Filmfestival is ook dat films op een educatieve wijze bij jongeren kunnen worden ingezet. Juist in deze tijd waarin we al met zo veel beelden zitten opgescheept. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld nagesprekken met de makers van de film, hierdoor worden jongeren meer aan het denken gezet en begrijpen ze beter waar ze naar kijken. Er worden ook workshops gegeven door professionals waar jongeren op een interactieve manier veel van kunnen opsteken. Voor scholen is er ook een mogelijkheid om op aanvraag speciale samengestelde programma’s te volgen voor groepen.

Het NFF probeert cultuur en realiteit met het publiek en samenleving te verbinden, en op deze manier te betrekken bij de Nederlandse filmcultuur. Het NFF kan worden gezien als een platform waar innovaties  en alle ideeën rondom film kunnen worden uitgewisseld, waar nieuwe ingevingen ontstaan en waar de mooie eindresultaten worden gevierd. Ook zoekt het altijd verbanden tussen maatschappelijke urgentie en de kunst van het bewegend beeld.

Volgens Ruurd zijn er twee films die echte kanshebbers zijn voor de Gouden Kalveren dit jaar. Hij noemt de openingsfilm van Halina Reijn ‘Instinct’ die in de prognose van deskundigen erg hoog staat geprezen en de film ‘Niemand in de Stad’ die vorig jaar ook al tijdens het Nederlands Filmfestival is vertoont.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *