Activisme en muziek

Activisme en muziek

De punkband Rebel Riot, roept met hun muziek hun landgenoten op zich te verzetten tegen de militaire coup in Myanmar. In het nummer zijn teksten te horen als: “Vecht voor je rechten! Vecht voor je leven! Het is tijd voor een revolutie!”. Volgens de band kunnen ze niet terugvechten met wapens, maar wel met muziek. Dit is niet de eerste keer dat activisme en muziek verbonden zijn.

Europese geschiedenis
In Europa zijn talloze voorbeelden te bedenken van opstanden, revoluties en verzetten waarbij muziek een grote rol speelt. Denk aan de Franse revolutie in 1789 of in 1917 de Russische revolutie. Ook binnen onze landsgrenzen is al het een en het ander voorgekomen. De 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden van 1568 tot 1648 en in 1830 de Belgische revolutie waar België zich losmaakte van Nederland. Volgens muziekhistoricus Pieter Bakker heeft muziek bij al deze conflicten een grote rol gespeeld.

De geuzenliederen
“De Geuzen waren de leiders van het verzet in diverse Nederlandse steden. Ze verzamelde en verzonnen diverse geuzenliederen. Dit waren liederen met bijtende teksten die satirisch bedoeld waren of om de Spanjaarden belachelijk te maken. Deze liederen werden vrolijk meegezongen door heel veel mensen die de Spaanse bezetting zat waren en dan krijg je het bindende element van muziek. Het creëert een enorm gevoel van samenhorigheid en verhoogt het patriottisme en het belang dat je voelt.”, aldus Piet Bakker.

Moderne muzikanten
Ook tegenwoordig hebben Nederlandse muzikanten een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel bij het produceren van hun muziek. Muzikant Willie Darktrousers is hier een voorbeeld van. Willie begon zijn wereldvisie met zijn muziek te combineren nadat hij geïnspireerd werd door de films en de boeken van de Russische regisseur Andrei Tarkovsky. “Hij komt uit een communistische omgeving en zijn films hebben daardoor een ander idee over de samenleving. Ze zijn gemaakt met een meer collectivistisch idee waarin de kunstenaar een functioneel onderdeel is van een collectief. Terwijl westerse films een individualistische opvatting hebben over kunst.” Vanuit hier heeft Willie het idee gekregen dat je altijd wat moet zeggen als je ziet dat er iets niet klopt. “Als je een idee hebt wat goed en wat niet goed is en je iets ziet wat niet klopt moet je er eigenlijk ook wat mee doen”, volgens Willie Darktrousers.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *