Hokjesdenken: snel maar onzorgvuldig

Hokjesdenken: snel maar onzorgvuldig

Het fenomeen hokjesdenken is al sinds jaar en dag bekend. Voor elke categorie hebben we er wel één, maar waarom denken wij in hokjes en zitten er vooral negatieve kanten aan of heeft het ook positieve aspecten?

Dat kom je allemaal te weten in onderstaand item. Mocht je zelf het gevoel hebben dat je in een hokje wordt geplaatst en vind je het lastig om daar mee om te gaan, dan hebben de vier personen uit het onderstaande item nog wel een tip voor je klaarliggen:

Eva Eikhout

“Wat mensen ook over jou zeggen, uiteindelijk ben jij altijd de enige die weet wat de waarheid is. Het is meer hun beperking dat ze denken dat jij raar, gek, stom of whatever bent. Zorg dat je je omringt met mensen die van je houden zoals je bent, want daar word ik zelf ook het meest gelukkig van. En probeer je leven – en dat is lastig – zo in te richten dat jouw beperking of hetgeen waar jij meer strugglet er zeker mag zijn, maar het niet de overhand krijgt. Het definieert jou niet. Je bent een volwaardig persoon, mag er zijn zoals je bent en leg daar ook de focus op.”

Nina Holterman

“Het komt goed. Ik heb ook zo in de knoop gezeten met mezelf. Het moment dat je loslaat wat andere mensen van je denken, is echt een hele bevrijding. Ga gewoon lekker dingen proberen. Verf je haar paars, draag dat merkwaardige topje, doe het gewoon!

Ik heb nog een hele concrete tip als het specifiek gaat over zelfacceptatie. Ga elke avond voor de spiegel staan en noem vijf dingen op aan jezelf die je mooi vindt. Of zeg vijf keer tegen jezelf: ‘Je bent een mooi mens. Je mag er zijn.’ Het is zo onwennig aan het begin, maar je kan je gedachten er echt mee beïnvloeden.”

Julia Baars

“Zoek vooral naar mensen die een beetje hetzelfde zijn zoals jij en haal daar inspiratie uit.”

Psycholoog Erik de Haan

“Wil je je in een hokje laten plaatsen? Tuurlijk lig je er door in de vernieling als je in een bepaald hokje wordt geplaatst. Je kan heel erg je best doen om te bewijzen dat het niet zo is, maar kost het niet de minste energie om gewoon jezelf te blijven, ongeacht wat mensen denken?”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *