Wargaming, meer dan een spelletje?

Wargaming, meer dan een spelletje?

Tanks, draken, torens, kerkers en verwoeste steden, maar allemaal in het klein. Bij wargaming nemen spelers het tegen elkaar op, met vaak handgeschilderde legers in een spel van tactiek en geluk. Maar voor vele is de creativiteit in het schilderen net zo belangrijk. We nemen een kijkje in de wereld van wargaming, voordat de legers ten strijde trekken.

Wargaming op zichzelf is niet een nieuw fenomeen. Het gaat helemaal terug naar de achttiende eeuw als een manier voor officieren om gevechten na te spelen  en te evalueren. Vaak gebeurde dat met een grote kaart waarop blokjes of vormpjes stonden die de soldaten moesten voorstellen. Zelfs nu gebruiken strijdkrachten overal op de wereld wargames om zich voor te bereiden op oefeningen en operaties.

De Britse schrijver H.G. Wells bracht in 1913 de allereerste wargame voor vermaak uit. Hij maakte gebruik van miniatuur modellen genaamd ‘Little Wars’. Sinds dien zijn er talloze wargames uitgekomen waar duizenden spelers hun vrije tijd aan besteden, van tweede-wereld oorlog games tot fantasiewerelden gemaakt speciaal voor de game. Ook de schaal kan compleet verschillend zijn, van kleinere wargames met maar twintig modellen tot gigantische, urenlange games met honderden modellen.

Het is uitgegroeid tot een grote subcultuur. Overal ter wereld zijn er winkels en clubs die zich compleet toewijden aan wargaming. Er zijn honderden toernooien waar tientallen gedreven gamers strijden om geld en faam. Daarnaast wordt de schilder kant ook nog goed belicht door talloze schilderwedstrijden zodat mensen hun creativiteit kunnen laten zien aan de wereld. Na een paar minuten zoeken op verschillende sociale media kanalen kom je ze al tegen, oneindig veel verschillende voorbeelden van een geschilderde goblin met speer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *