De Vredesweek is weer begonnen. Dit jaar is het thema van de Vredesweek: “Vrede verbindt over grenzen”. Dit thema is onder andere gekozen naar aanleiding van de veelbesproken muur van Trump tussen Mexico en de Verenigde Staten en de grenzen en regels hieromheen in Europa.

Maar het heeft niet alleen betrekking op zichtbare grenzen vertelt Lotte kwak, coördinator van de Vredesweek dit jaar, bij vredesorganisatie PAX. “Het heeft ook te maken met de onzichtbare grenzen. Bijvoorbeeld om verschillende groepen meer met elkaar in contact te laten komen die dit in eerste instantie niet zullen doen en vooroordelen over elkaar hebben.”

Tijdens deze week worden er allerlei activiteiten georganiseerd door verschillende organisaties en ambassades van vredesorganisatie PAX. Zo zijn er meerdere keren een walk of peace, vredesmaaltijden, lezingen, debatten, filmavonden, collegetours en festivals.

De Haagse Vredesambassades van PAX vormen samen het Haags Vredesinitiatief (HVI). Zo organiseerde het Apostolisch Genootschap in Den Haag in samenwerking met Haags Vredes Initiatief een openingsavond. Hier waren meerdere sprekers aanwezig waaronder mensen van Unicef en WereldWijd voor Kinderen. Verder waren er muzikale bijdragen en was cabaretier en PAX-ambassadeur, Vincent Bijlo aanwezig.

Dick Keus, voorzitter van de werkgroep die de openingsavond mogelijk maakt en lid van het Apostolisch Genootschap, vertelt hoe zij mensen proberen te stimuleren voor vrede: “door de pers te vragen aanwezig te zijn, posters op te hangen, flyers uit delen, in een wijkoverleg aandacht vragen voor dit soort zaken en binnen onze eigen kringen. Zoals het Haagse Gemeenschap van Kerken, het vrijzinnig beraad en het Haags Vredes Initiatief. Kortom: alle netwerken die we hebben bewerken we, en zo proberen we mensen te bereiken.”

Voor Lotte Kwak gaat de Vredesweek niet alleen om andere groepen met elkaar in contact laten komen. “Dat er nu geen oorlog is in Nederland, betekent niet gelijk dat er ook geen conflicten zijn. En, vrede is niet per se blijvend. Het is een actief proces waaraan gewerkt moet blijven worden.”