Rubriek Buitenkant paal: Fan van de week

Rubriek Buitenkant paal: Fan van de week

Ruben van Veen, de voetbalfan van de week. Beeld: Ruben van Veen

Voor de Nederlandse voetbalfans heeft het zeven jaar geduurd, maar eindelijk kunnen ze weer genieten van het Nederlands elftal op een eindtoernooi. De laatste keer dat Nederland meedeed aan een groot toernooi was het WK van 2014 in Brazilië. We spreken in deze rubriek met een fan over zijn verwachtingen van het EK deze zomer, deze week is dat: Ruben van Veen.

Van Veen is al van jongs af aan een enorme voetbalfan en volgens hem is er niets mooier dan juichen voor het Nederlands elftal. “Het maakt niet uit voor welke club je bent, als het om Oranje gaat dan is iedereen eensgezind en fanatiek. Dat vind ik wel het mooie ervan. Er is af en toe een discussie over wie er in de basis moet staan, maar verder wil iedere Nederlander slechts één ding zien: Oranje dat wint. Ik weet nog hoe het was toen Klaas-jan Huntelaar de winnende penalty scoorde tegen Mexico tijdens het WK van 2014. Die juichende fans op de pleinen, enorme menigtes uitzinnig van vreugde, dat is echt prachtig. Ik weet ook nog dat ik samen met wat vrienden Nederland-Spanje zag datzelfde WK. We konden onze ogen niet geloven toen we de 5-1 overwinning van Nederland op Spanje zagen gebeuren voor onze ogen. Het voelde als een wonder en revanche voor de verloren WK-finale in 2010. Zij hebben toen onze droom kapot gemaakt en daarom was die vernedering zo mooi. Later tijdens dat WK zat ik weer samen met vrienden te kijken naar de kwartfinale tegen Costa Rica. De strafschoppenserie was bloedstollend spannend en toen keeper Tim Krul met zijn heldenrol ervoor zorgde dat Nederland won waren we echt dolblij. Dat gevoel is bijna niet te beschrijven, maar dat zijn echt speciale ervaringen en dat soort momenten maakt het voetbal ook zo mooi.”

Van Veen vond het ook verschrikkelijk om de worsteling te zien van het Nederlands elftal, dat sinds het WK van 2014 niet meer aanwezig was bij een WK of EK. “Het was echt om te huilen die periode en als fan kijk je er met afgrijzen naar. Hoe alles in een paar jaar zo snel kan veranderen. Waar het fout is gegaan? Ik denk dat het kwestie van beleid is geweest met Guus Hiddink en Danny Blind als bonscoaches en na 2014 waren er ook veel spelers over hun hoogtepunt heen en kwam er een nieuwe generatie spelers die er gelijk moesten staan. Dat proces heeft veel tijd gekost, maar toen Ronald Koeman bondscoach werd is de wederopbouw van Oranje echt begonnen. Het is wel jammer dat hij niet meer de bondscoach is, maar ik vind dat Frank de Boer wel meer krediet verdiend.”

In 2012 was Nederland voor het laatst van de partij op een EK. Dat toernooi liep uit op een fiasco, Oranje strandde roemloos in de groepsfase. “Dat laatste EK was echt een drama, maar de poule zat ook niet mee. Met landen als Duitsland en Portugal weet je van te voren dat het lastig gaat worden, maar de nederlaag tegen Denemarken in de eerste wedstrijd maakte het nog lastiger. Het was vanaf dat moment een ‘mission impossible’ om de knock-outfase te halen. Ego’s in de selectie botsten en dat was het begin van het einde voor Oranje dat EK. Toch denk ik dat zoiets dit EK niet gaat gebeuren. Het is een prima selectie met mix van ervaren spelers en jonge talenten. Spelers als Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Stefan de Vrij en Daley Blind hebben al ervaring op een eindtoernooi met het WK van 2014. Zij zullen extra gemotiveerd zijn om te winnen met het Nederlands elftal, want ze hebben toch iets te bewijzen na twee misgelopen eindtoernooien. Andere spelers zoals Mathijs de Ligt, Frenkie de Jong en Wout Weghorst hebben een goed seizoen achter de rug en zijn bij hun clubs uitgegroeid tot belangrijke steunpilaren. Dan heb je nog talenten zoals Owen Wijndal, Ryan Gravenberch en Jurriën Timber die ook gretig zullen zijn om speelminuten te maken dit EK.”

Toch is van Veen nog sceptisch over de winstkansen van Nederland. Hij ziet Frankrijk, Portugal en Duitsland als de grote favorieten. “Ik denk dat Oranje niet het EK gaat winnen, de groepsfase komen ze wel gemakkelijk door. Daarna wordt het lastig om nog verder te komen. Misschien halen ze het tot de kwartfinale, maar winst is niet realistisch.”

Over de auteur

Elias de Pater

Ik ben Elias de Pater, een 19-jarige journalist studerend aan de Hogeschool Utrecht. Ik schrijf op mijn eigen website over mijn 2 grootste passies: Formule 1 en voetbal. Als journalist weet ik door mijn hobby piano spelen vaak de juiste snaar te raken bij mijn lezerspubliek. Ik heb ervaring als bedrijfsjournalist voor Kwekerij Daylight en Tas Boomkwekerij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *