De EK-voorbereiding is in volle gang: Dit moet je nog weten voor de start

De EK-voorbereiding is in volle gang: Dit moet je nog weten voor de start

Beeld: Pixabay

Na negen jaar is het eindelijk zover, Nederland doet weer mee aan het EK voetbal. We hebben er één jaar extra op moeten wachten door corona, maar nu duurt het nog maar een paar dagen voordat het EK begint. Dit moet je nog weten over het EK voor de start van het toernooi.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het EK niet door één gastland of twee gastlanden wordt georganiseerd, maar in elf verschillende speelsteden. Een unicum dus, zeker in de huidige situatie door corona opvallend. In Amsterdam, Kopenhagen, Boedapest, Boekarest, Glasgow, Sevilla, Baku, München, Rome, Sint-Petersburg en Londen zullen de EK-wedstrijden gespeeld worden. Bilbao, Dublin en Brussel vielen af als speelsteden, omdat ze geen toeschouwers konden garanderen bij de wedstrijden. Daarom heeft de UEFA, de Europese voetbalbond ervoor gekozen om die speelsteden te vervangen door Sevilla, Sint-Petersburg en Londen. Het Nederlands elftal zal zijn groepswedstrijden in Amsterdam spelen.

De definitieve EK-selectie van het Nederlands elftal werd op 26 mei bekend gemaakt. Bondscoach Frank de Boer selecteerde een paar opvallende namen zoals keeper Maarten Stekelenburg, centrale verdediger Jurriën Timber, rechtsback Joël Veltman, linksbuiten Cody Gakpo en spits Wout Weghorst. Ook liet de Boer een aantal spelers thuis, die de vorige keren regelmatig werden geselecteerd voor interlands. Ryan Babel, Tonny Vilhena, Kenny Tete, Davy Pröpper, Calvin Stengs en Steven Bergwijn moeten het EK thuis volgen deze zomer.

Keeper Jasper Cillessen blijft ook thuis, nadat hij de definitieve selectie wel had gehaald bleek dat hij positief had getest op corona. Hij ging in quarantaine, maar het mocht niet baten. De Boer neemt Marco Bizot mee als vervanger voor Cillessen. De keeper van AZ ging al voor de zekerheid nog mee naar het trainingskamp in Portugal en mag nu dus toch mee, ondanks dat hij eerst was afgevallen voor de selectie.

De selectie van Nederland is erg veranderd sinds de laatste keer dat Nederland aanwezig was op het EK. Van de spelers die mee gingen naar het EK 2012 zijn alleen nog Maarten Stekelenburg, Tim Krul en Luuk de Jong over.

Oranje speelt nog twee oefenwedstrijden voor het EK begint. Vanavond is Schotland de tegenstander en 6 juni is de uitzwaaiwedstrijd tegen Georgië. Het Nederlands elftal begint de groepsfase met een wedstrijd tegen Oekraïne op 13 juni. Op 17 juni is Oostenrijk de tegenstander en 21 juni sluit Oranje de poule af tegen Noord-Macedonië.

De media en eindtoernooien

Sjoerd Mossou is een van de voetbaljournalisten die deze zomer aandachtig het EK zal volgen. Hij is werkzaam bij het AD als columnist en schrijver. Vroeger werkte hij bij VI, NOS Langs de Lijn en hij was correspondent in Londen. Volgens Mossou is het veel makkelijker om tijdens eindtoernooien dichterbij de spelers te komen dan bij de clubs. “Je kan heel makkelijk even een praatje maken met de spelers tijdens eindtoernooien van Oranje. Tijdens het WK van 2010 kon je even snel koffie drinken met spelers zoals Wesley Sneijder, Dirk Kuyt en Mark van Bommel. Dat waren ook de gasten die het voortouw namen in de spelersgroep. Ze waren er heilig van overtuigd dat ze het WK zouden winnen. In het begin waren velen nog sceptisch, maar na de gewonnen kwartfinale tegen Brazilië begonnen de meeste journalisten die aanwezig waren daar er ook echt in te geloven. Nadat we de finale verloren van Spanje wilde iedereen van de pers gelijk naar huis, zo teleurgesteld waren we. Als journalist ben je zo dichtbij die spelers, dat creëert toch een band. Zo’n eindtoernooi is een unieke kans om mee te maken als journalist. Zoals ik al eerder zei, het is lastiger geworden voor journalisten om met voetballers te spreken. Vroeger kon je nog zo het trainingscomplex op en met spelers praten. Nu controleren de clubs het en zijn de training meestal niet toegankelijk voor publiek. Oranje is toegankelijker tijdens een trainingskamp en een eindtoernooi. De sfeer is ook meer ontspannen, omdat je toch een aantal weken achter elkaar die spelers tegenkomt. Door de corona situatie zal dat tijdens dit eindtoernooi wel iets anders zijn dan normaal.”

Over de auteur

Elias de Pater

Ik ben Elias de Pater, een 19-jarige journalist studerend aan de Hogeschool Utrecht. Ik schrijf op mijn eigen website over mijn 2 grootste passies: Formule 1 en voetbal. Als journalist weet ik door mijn hobby piano spelen vaak de juiste snaar te raken bij mijn lezerspubliek. Ik heb ervaring als bedrijfsjournalist voor Kwekerij Daylight en Tas Boomkwekerij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *