Aandacht voor buitenspelen blijft van groot belang

Aandacht voor buitenspelen blijft van groot belang

Verdwijnen dit soort pleinen in de toekomst door de daling in buitenspelen? Beeld: Elias de Pater.

Het is weer tijd voor de Nationale Buitenspeeldag. Deze dag wordt georganiseerd door Jantje Beton en TV-zender Nickelodeon. Daarmee willen ze aandacht trekken voor buitenspelen en waarom het belangrijk is voor kinderen. Maar waarom is het zo belangrijk?

Nederlandse kinderen spelen minder buiten ten opzichte van een aantal jaar geleden, dat heeft verschillende oorzaken. Veiligheid, verkeersissues, regels van ouders en concurrerende beeldschermactiviteiten. Daardoor haalt een grote meerderheid van de kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud de beweegnorm van één uur per dag en drie keer per week intensief sporten niet. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Anders buitenspelen’ van de Universiteit Wageningen. Buitenspelen is belangrijk voor kinderen door de combinatie van buiten zijn, beweging en samenspelen met andere kinderen. Daardoor is buitenspelen van belang voor onder andere de gezondheid, emotioneel welzijn, motorische en sociale ontwikkeling van kinderen.

Volgens Jantje Beton blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut dat kinderen meer moeten bewegen en dat sluit weer aan op het onderzoek van de Universiteit Wageningen. Jo Lucassen werkt bij het Mulier Instituut als Senior onderzoeker en volgens hem spelen kinderen buiten minder dan vroeger. “Het komt vooral door het verschil in ruimte. Er zijn bijna overal in Nederland meer woningen ten opzichte van vroeger, daardoor zijn er meer woningen en is er ook meer verkeer. Dat maakt het onveiliger voor kinderen om buiten te spelen”, aldus Lucassen.

Uit het Onderzoek Buitenspelen 2020 blijkt dat het voor kinderen buiten de steden nog meevalt. Kinderen in de stad spelen gemiddeld minder dan kinderen die in een dorp wonen. Het onderzoek in 2020 was de aanleiding voor Jantje Beton, Nickelodeon, Johan Cruyff Foundation, Mulier Instituut en Ministerie VWS om de groep ‘De Buitenspelers’ te starten. Deze groep heeft als doel meer bewustwording te creëren voor het belang van buitenspelen en bewegen. De toekomst zal uit moeten wijzen of ‘De Buitenspelers’ de dalende trend van buitenspelen kan stoppen en het tij kan keren.

Over de auteur

Elias de Pater

Ik ben Elias de Pater, een 19-jarige journalist studerend aan de Hogeschool Utrecht. Ik schrijf op mijn eigen website over mijn 2 grootste passies: Formule 1 en voetbal. Als journalist weet ik door mijn hobby piano spelen vaak de juiste snaar te raken bij mijn lezerspubliek. Ik heb ervaring als bedrijfsjournalist voor Kwekerij Daylight en Tas Boomkwekerij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *