Het verhaal van de pushbacks

Het verhaal van de pushbacks

Aangehouden vluchtelingen (Bron: Bram Vermeulen)

Afgelopen week kwam het al in het nieuws bij de grens van Griekenland en Bulgarije, maar in veel meer Europese landen aan de buitengrenzen van Europa is er sprake van de ‘pushbacks’. Wat zijn pushbacks en hoe komt het dat dit nog steeds gebeurd in Europa?

Pushbacks zijn het letterlijk terugsturen van migranten naar zee, zonder dat ze asiel hebben kunnen aanvragen. Nu de coronamaatregelen langzaam worden opgeheven, neemt het aantal migranten dat de EU probeert te bereiken weer toe. En dus stijgen ook de aantallen migranten die verdrinken. Het mag allemaal niet volgens de afspraken van de EU, maar in Brussel kijken ze de andere kant op. Er is totale stilte vanuit alle lidstaten en vanuit de Europese commissie. Die straffeloosheid leidt er toe dat het geweld groter en schaamtelozer wordt van de grenswachten.

Vorige week was er op de grens van Griekenland en Bulgarije. De Nederlandse journalist Bram Vermeulen was hier ook aanwezig voor het schieten van een programma over een grote Trumpachtige muur die wordt gebouwd bij de grens. Ook hij werd aangehouden door de politie. De vluchtelingen die werden teruggeduwd, moesten naar Turkije zwemmen. Ondertussen is Vermeulen alweer vrijgelaten.

De Britse krant The Guardian deed onderzoek naar pushbacks. Daaruit blijkt dat sinds het begin van de corona crisis 40000 migranten terug werden gestuurd zonder dat ze asiel hebben kunnen aanvragen. De EU bewaakt zijn buitengrenzen streng om illegale migratie tegen te gaan. Maar pushbacks mag hier nooit onderdeel van zijn zegt de commissie. In het item hieronder wordt het nog kort uitgelegd en verder op de site staat een gesprek met Ingeborg beugel over die onderwerp.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *