PersVeilig: Acht op de tien journalisten heeft ervaring met geweld

Acht op de tien journalisten heeft wel eens te maken met een vorm van agressie of bedreiging, drie op de tien ervaart dat zelfs maandelijks. Dat blijkt uit het onderzoek dat I&O Research afgelopen zaterdag presenteerde, in opdracht van PersVeilig. Fors meer dan in 2017, de laatste keer dat PersVeilig geweld en agressie tegen journalisten in kaart bracht. Toen ging het om zes op de tien journalisten. 

Veel voorbeelden wezen al op een toename: de NOS die na aanhoudende bedreigingen de de logo’s van haar busjes haalt, een persfotograaf die in zijn auto door een shovel de sloot in werd geduwd of verslaggevers die belaagd werden door kerkgangers. Maar het blijkt nu ook uit de cijfers: PersVeilig – een samenwerkingsverband tussen journalisten, politie en Openbaar Ministerie – hield een enquete onder 689 journalisten, 82 procent gaf aan wel eens geweld of agressie te ervaren. In 2017 was dat nog 61 procent.

Vooral cameramensen en fotograven blijken vaak doelwit, meer dan de helft ervaart maandelijks een geweldsincident tijdens het doen van verslag. In de meeste gevallen ging het om verbale agressie, bedreiging of intimidatie. 17 procent van de respondenten gaf aan ook wel eens fysiek geweld mee te maken.

Incidenten uit verschillende hoeken

Meerdere anekdotes van respondenten in het rapport geven een beeld van diverse vormen van agressie die journalisten afgelopen jaren hebben ervaren, uit allerlei verschillende hoeken. De boerenprotesten maakten indruk op veel journalisten, blijkt uit het onderzoek: “Bedreigingen en vastpakken tijdens boerenprotesten (..)”, schrijft een respondent.

Maar ook vanuit de hoek van politie ervaarde journalisten soms problemen: “Op straat fotografeerde ik een legale situatie en daarna werd ik door de politie in een hoek gezet, omdat ze niet op de hoogte zijn van wat een fotograaf wel of niet mag fotograferen op de openbare weg. Er volgde een intimiderend gesprek vanuit de politie naar mij als fotograaf.”

In de podcast ‘De Nieuwe Lichting’ gingen studenten van de School voor Journalistiek in gesprek over persveiligheid en geweld richting journalisten. Deze podcast is hier terug te luisteren. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *