“Bij heterogenezing kijken we gek op, maar bij homogenezing blijkbaar niet.”

“Bij heterogenezing kijken we gek op, maar bij homogenezing blijkbaar niet.”

Ook al denken veel mensen dat het niet meer gebeurt, maar homogenezing is iets wat nog steeds in Nederland voorkomt. Nederland was het eerste land wat het homohuwelijk accepteerde maar echt genormaliseerd zijn ze blijkbaar toch niet. Homogenezing gebeurt nog door vijftien therapeuten en organisaties volgens onderzoek van de overheid. Volgens verschillende politieke partijen moet dit nu echt verboden gaan worden.  

De Tweede Kamer probeerde in mei 2019 voor het eerst een verbod hierop af te dwingen. Dat was naar aanleiding van de Nashville verklaring. Toen hield minister Ferd Grapperhaus de boot af. Hij voerde aan dat het wetboek van Strafrecht al voldoende handvatten biedt om straffen op te leggen als een hulpverlener iemand onder dwang een behandeling laat ondergaan. De Kamer heeft toen wel een onderzoek laten doen, waaruit kwam dat er nog vijftien therapeuten en organisaties deze homogenezing nog uitvoeren. Psychologen zeiden ook dat deze genezing ernstige psychische gevolgen kan opleveren.

Minister Hugo de Jonge zou daarop aansluitend van dit onderzoek met voorstellen komen met beleidsmaatregelen en mogelijke richtlijnen, maar het dossier lijkt stil te liggen. Hierna heeft D66 een motie opgezet, die nu afgelopen week bijna kamerbreed aangenomen. Behalve SGP en ChristenUnie, zij stemden tegen. Begin 2021 heeft de Kamer na de afwijzing van Grapperhaus en De Jonge het Kabinet gedwongen om met een wetsvoorstel te komen om het aanbieden van homogenezings- en conversietherapie strafbaar te stellen.

De Jonge Democraten voerden afgelopen vrijdag een actie om deze motie onder de aandacht te brengen. Met de actie Heterogenezing willen ze laten zien hoe stom homogenezing is. Een van de actievoerders is Jonge Democraat Pieter van der Werff. Pieter van der Werff was door zijn functie als voorzitter bij de Jonge Democraten bij de afdeling Leiden-Haaglanden actief betrokken bij de actie afgelopen vrijdag. Samen met twee bestuursleden uit de landelijk tak van de Jonge Democraten heeft Pieter de actie Heterogenezing georganiseerd. Dat vond afgelopen vrijdag plaats om aandacht te vragen voor het wetsvoorstel over het verbod op homogenezing.

“Tijdens de campagne hebben we heterogezening aangeboden aan de voorbijgangers, want blijkbaar vinden we in Nederland homogenezing niet raar. Hiermee probeerden we mensen te porren om het gesprek aan te gaan. We draaiden het dus om. Het was wel vrij rustig, het was midden in de zon. Maar wel veel goede gesprekken gevoerd. Die wet lag er, maar hij moest extra aandacht en actie krijgen”, vertelt Pieter vol trots tijdens het interview.

Ze wilden deze actie vooral voeren, omdat dit wetsvoorstel al eerder was aangenomen. Alleen toen kwam het dossier stil te liggen bij minister Hugo de Jonge (CDA) en minister Fred Grappenhaus (CDA). Fractievoorzitter Sigrid Kaag (D66) heeft toen samen met VDD, PvdA en GroenLinks het wetsvoorstel opnieuw aangeboden afgelopen week. Dat viel samen met de actie van de Jonge Democraten. Het wetsvoorstel is door alle partijen aangenomen, alleen SGP en ChristenUnie stemden tegen. Het is niet opmerkelijk dat SGP en ChristenUnie tegen stemden, in de verkiezingsprogramma’s van deze partijen staat ook dat het huwelijk bestaat alleen tussen man en vrouw.

Hoe vaak er daadwerkelijk homogenezing plaatsvindt is niet bekend, maar als het aan Pieter ligt is elke genezing één te veel. Voor de overheid is het ook lastig om uit te zoeken hoeveel organisaties en therapeuten deze homogenezing uitvoeren, omdat het achter gesloten deuren plaatsvindt. Daarnaast wordt er ook weinig over gepraat als het gebeurt.” Als laatste geeft Pieter ook aan: “Mensen zien het niet openlijk gebeuren en hierdoor denken we er minder erg over. Wegkijken is hierdoor ook makkelijker voor mensen. Mensen accepteren homostellen wel, alleen in onze cultuur zit het nog niet goed. Mensen accepteren het nog niet op straat als ze het zien, vaak denken ze “leuk dat alles mag maar niet in mijn zicht”.

Of het ooit tot een Europees verbod gaat komen? Als het aan Pieter ligt wel. Hij zegt er het volgende over: “Het liefst wel, dat is ook ons streven om naar toe te werken. Dat gaat helaas nog wel even duren. Je hebt natuurlijk nog homo klopjachten in Polen en Hongarije op straat en homovrije gebieden daar. Het lastige van Europese wetgeving is in een commissie moet het unaniem zijn. Dus landen zoals Polen en Hongarije kunnen dan makkelijk hun veto gebruiken. Homogenezing is wel in sommige landen al verboden. Nederland is een van de weinige landen waar het homohuwelijk legaal is maar homogenezing niet verboden is. Daarom zijn we ook uit de top tien progressieve landen in de wereld uitgegooid. We moeten echt weer in die top tien landen zien te komen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *