Waarom laat jij je als student binnenkort vaccineren?

Waarom laat jij je als student binnenkort vaccineren?

Het vaccineren is in volle gang en het zal niet lang meer duren voordat studenten aan de beurt zijn. Hoe belangrijk is het voor studenten dat zij zich laten vaccineren en hoe groot is de vaccinatiebereidheid? Professor Frits Rosendaal is onderzoekhoofd klinische epidemioloog en arts in het LUMC in Leiden en heeft het laatste jaar zijn focus op COVID gelegd. Hij vertelt ons graag meer over dit soort vraagstukken.

Volgens Rosendaal kijken wij als inwoners voornamelijk naar corona en het vaccineren op individueel niveau. Wij vragen onszelf af; wat heb ik eraan, wat is mijn risico en wat is mijn voordeel? Dit is volgens hem een fout die wij als mensen maken: ‘’een epidemie is niet een ziekte van het individu, maar een ziekte van het volk. Een hele bevolking is ziek en een hele bevolking moet genezen worden’’. Rosendaal vindt de nieuwe versoepelingen dan ook wat snel. De volksgezondheid zou altijd bovenaan moeten staan, al speelt de economie ook een grote rol in dit verhaal.

Reden om je te laten vaccineren

Als studenten is het echter wel fijn om te zien dat zij steeds meer het ‘normale’ leven terug krijgen. Restaurants, winkels en sportscholen zijn weer open en wie weet mogen zij binnenkort een festival mee pakken. Voordat dat laatste zal gebeuren, zullen studenten  waarschijnlijk eerst gevaccineerd moeten worden. Dus hoe belangrijk is voor hen dat zij gevaccineerd worden? Volgens Rosendaal heeft het vaccineren voor studenten een minder belangrijk persoonlijk belang dan voor iemand van 75 jaar. Dit komt doordat iemand van 75 jaar nou eenmaal een grotere kans heeft om op de IC te komen te liggen of te overlijden aan corona. Vooralsnog zijn er volgens hem drie belangrijke redenen waarom studenten zich willen laten vaccineren. De eerste reden is het feit dat het niet fijn is om COVID te krijgen, dus dit willen zij voorkomen. Ten tweede willen studenten de dierbaren om zich heen beschermen. Als laatste hebben zij als reden dat zij de epidemie willen helpen stoppen, anders wordt nooit alles weer normaal. Vooral de laatste reden is voor veel studenten van belang, dat alles weer terug gaat naar hoe het was. Corona, en dan voornamelijk de lockdown, heeft er bij veel studenten voor gezorgd dat zij zich minder goed in hun vel voelen. Vele hebben een depressie gekregen of zitten met een burn-out.

Bereidheid en vertrouwen

Over de vaccinatiebereidheid van studenten maakt Rosendaal zich niet veel zorgen. ‘’Hoe het precies onder studenten zit weet ik niet, maar ik ben optimistisch. Ik maak me juist zorgen over de achterstandswijken of de Bijbelbelt. De overheid wordt door het grote deel van de bevolking daar niet vertrouwd’’, aldus Rosendaal. ‘’Dit komt doordat merendeel van de bevolking uit landen komt waar de overheid daadwerkelijk ook niet te vertrouwen is’’. Daarnaast spreekt een groot deel de Nederlandse taal niet goed. Dit zorgt ervoor dat inwoners hun informatie voornamelijk van minder betrouwbare bronnen halen. Of er veel studenten zich in deze groep bevinden is onduidelijk. Rosendaal denkt in ieder geval dat het grote gros van de studenten zich zal laten vaccineren. ‘’Je hebt er namelijk voordelen aan en als je je verdiept in de bijwerkingen dan valt dat ook echt wel mee, studenten doen volgens mij veel ergere dingen.’’

Maar hoe komt de toekomst er dan uit te zien voor studenten? ‘’Dat toekomstbeeld hangt af van de maatschappij en de maatregelen. Helemaal zeker weet je het niet’’, vertelt Rosendaal. Volgens hem heeft de maatschappij ook een aantal zwartkijkers. Mensen die bang zijn dat we niet genoeg vaccinaties behalen, dat het vaccin niet goed genoeg werkt en dat er een nieuwe mutatie ontstaat. Volgens Rosendaal zal dit allemaal niet gebeuren, dit komt onder andere doordat de vaccinatiebereidheid onder de Nederlandse bevolking stijgt. Hij verwacht dat de samenleving langzaam weer normaal wordt. Al denkt hij wel dat de jongeren nog even zullen moeten wachten met een festival of carnaval. ‘’Op de langere termijn in de komende jaren denk ik dat de wereld een taak heeft om de landen die geen vaccinaties kunnen kopen te helpen. Want zolang niet iedereen gevaccineerd is, blijft het virus bestaan. Het is wel goed mogelijk dat het virus afzwakt. Waarschijnlijk zullen wij elk jaar gaan vaccineren, maar dan voornamelijk de ouderen onder ons’’, sluit Rosendaal af.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *