De illegale pushbacks van vluchtelingen bij de Griekse grens

De illegale pushbacks van vluchtelingen bij de Griekse grens

Foto door: Bram Vermeulen

 Pushbacks oftewel Illegale terugdring acties van vluchtelingen die worden uitgevoerd door de Griekse kustwacht. Het is een probleem dat al jaren aan de gang is, maar vrijwel niet in de media besproken wordt. Journaliste en Griekenland correspondent Ingeborg Beugel doet dit wel en strijd voor gerechtigheid.

 Vluchtelingen die automatisch worden teruggestuurd zonder een kans te krijgen op asiel. De rechten van vluchtelingen worden in verschillende landen in Europa geschonden en vaak gaat dit gepaard met veel geweld. Aan de Griekse kust gebeurd dit dagelijks, omdat vluchtelingen vanuit Turkije met gammele bootjes zo Europa binnen trachten te komen. Griekenland ontkent betrokken te zijn bij deze pushbacks, ondanks bewijsmateriaal verzameld door vooral journalisten. Ingeborg Beugel is correspondent in Griekenland en zet zich al een aantal jaar in voor dit probleem. Beugel: “Je hebt pushbacks over land en je hebt pushbacks over zee. Die zijn al jaren aan de gang maar vanaf januari 2020 gebeurt het aan de lopende mand en met toenemend geweld.”

Er heerst veel kritiek op Brussel, omdat ze weinig tot niet optreden en zo’n beetje alles door de vingers zien. De relatie met Griekenland ligt politiek gevoelig en vluchtelingen betalen daar nu de prijs voor. Beugel: “Je kunt moeilijk kritiek hebben op Griekenland als je die links laat liggen en overbelast met in wezen een Europees grensprobleem. Want als je kritiek levert moet je ook je verantwoordelijkheid nemen en solidariteit tonen. Europa moet dan zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over alle lidstaten. Nu ligt het probleem volledig bij de grenslanden.”

Pushbacks zijn een gevolg van een groter probleem. Dit gaat terug naar het akkoord van Dublin. Het akkoord stelt, dat landen van eerste aankomst de asielprocedureverplichting hebben. In 2015 is dit akkoord absurd geworden toen er meer dan een miljoen vluchtelingen aankwamen bij Lesbos en de grenslanden dit zelf moesten oplossen. Beugel: “Als Brussel vanaf 2015 tot de komst van extreemrechtse huidige Griekse premier, Griekenland niet had laten barste: A dan was Mitsotaks niet gekozen en waren er nu geen pushbacks.”

De situatie van vluchtelingen wordt met de dag slechter en Ingeborg Beugel ziet dit van dichtbij gebeuren. Beugel: “Het is verschrikkelijk, ze komen allemaal weer in Turkije terecht of in horror illegale kampen in Noord-Griekenland. In Turkije is het hel en volgens internationaal-recht kun je daar geen vluchtelingen naartoe sturen. De Griekse premier beschouwt alle vluchtelingen als illegaal en worden daarom afgewezen. De vluchtelingen blijven hangen en gevangen in Limbo. Deze centra worden steeds geslotener en ontwikkelen zich tot detentiekampen.”

De politieke onwil van Europa om dit probleem met alle lidstaten op te lossen, zorgt ervoor dat de situatie steeds uitzichtlozer wordt. Beugel: “Als er consensus zou zijn binnen alle lidstaten dat Afghanen een vluchtelingen status verdienen, dan zou 95% van de vluchtelingen in Griekenland en andere landen een vluchtelingenstatus krijgen. Dit doen ze niet, omdat ze het aantal vluchtelingen in Europa willen verminderen.”

Er zijn al honderden rapporten uitgebracht die bewijsmateriaal leveren voor een groot aantal pushbacks. Dit wordt allemaal gedaan door onafhankelijke Ngo’s. Er is geen enkel Europees instituut dat onderzoek doet naar de situatie terwijl het bij bijna alle Europese grenzen gebeurd en steeds vaker op zee. De rapporten die worden uitgebracht komen regelmatig terug bij verschillende journalistieke platforms. Maar veel media-aandacht voor het probleem is er niet. Vandaar dat veel mensen niet eens weten wat pushbacks zijn. Beugel: “Ik moet strijden voor 5 minuten zendtijd over dit onderwerp bij de NPO.” Afgelopen week is er ophef ontstaan over de arrestatie van journalist Bram Vermeulen die een reportage maakte bij de grensregio Evros. Dit heeft ertoe geleid dat de pushbacks meer aandacht kregen, maar of het echt om het probleem gaat of om de arrestatie van een Nederlandse Journalist die 30 minuten vast heeft gezeten is niet duidelijk.

Als Beugel de reacties onder artikelen van Nu.nl leest merkt ze, dat veel Nederlandse burgers het prima vinden dat vluchtelingen vastgebonden op wankelende bootjes terug op zee worden gestuurd. Beugel: “Dehumaniseren is wat ze doen. Mensen hebben een extreem slecht en bevooroordeeld beeld van vluchtelingen.” Beugel ziet geen sprankje hoop meer zolang de EU haar verantwoordelijkheid niet neemt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *