Het is weer tijd voor de herfst

Het is weer tijd voor de herfst

Seamless background from yellow autumn leaves

De dagen worden weer korter, de tempratuur is aan het zakken, de wind is kouder en de blaadjes beginnen van de bomen te vallen. Kortom, het is weer tijd voor de herfst.

Geert Jan Steeneveld is docent op de universiteit in Wageningen en geeft les in meteorologie en luchtkwaliteit. Hij vertelt dat de herfst drie maanden duurt, namelijk de maanden september, oktober en november. Hij zit verschil met vorige jaren hoe de herfst aan het veranderen is, maar vooral in het voorjaar zitten de grootste veranderingen. ‘’Ook in de eerste nacht vorst zitten grote veranderingen. Dit wordt langzamerhand steeds later. Ook was er voorheen er dan veel mist, dat is afgelopen jaren afgenomen’’, aldus Steeneveld.

Doordat de nacht vorst later is hebben de paddenstoelen langer de tijd om te groeien. Steeneveld vertelt ook dat de bladeren van de bomen later vallen. De kou van de grond bereikt als eerste de onderste bladen van de bomen, waardoor die als eerste naar beneden vallen.

Volgens Steeneveld is er veel verandering wat betreft zachte winters en een langere herfst, omdat de winters zachter zijn. De echte herfst stormen zijn de afgelopen 30 jaar afgenomen. Ook is het groeiseizoen langer. De boeren zijn niet gewend dat ze twee oogsten kunnen doen, maar de laatste jaren kan dat wel. Ook omdat de winter zachter is, bloeien de planten eerder. In het voorjaar beginnen de planten eerder te groeien en in de herfst kunnen ze langer door groeien, waardoor er dus een langere oogst periode ontstaat.

Ondanks dat vertelt Steeneveld ook dat de seizoenen niet langer worden. Dit komt omdat de aarde nog steeds even hard om de aarde draait en de zon en de maan nog altijd even dicht bij de aarde staan. Wel veranderen de tempraturen, waardoor de planten eerder bloeien. ‘’Zo zijn bijvoorbeeld de wijntelers in Zuid Frankerijk Portugese wijn aan het verbouwen. Dit kan omdat daar de tempraturen zijn gestegen.’’

Volgens de KNMI begint voor de weerkundigen de herfst al op 1 september. Rond 23 september begint de astronomische herfst. Officieel gaat de herfst in op 21 september. ‘’Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december’’, aldus de KNMI.

Zo gebruiken volgens de KNMI om praktische redenen en volgens internationale afspraak, de weerkundigen voor het berekenen van klimatologische gemiddelden een andere seizoen indeling. De Societas Meteorologica Palatina is één van de eerste internationale weerorganisaties. Deze organisatie besloot in 1780, onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

foto: IStock

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *