Sneakers, hoeveel heb jij ervoor over?

Sneakers, hoeveel heb jij ervoor over?

De internationale sneakerbeurs Sneakerness is een fenomeen binnen de subcultuur van grote sneakerfans en verzamelaars. Dit jaar zal het gaan plaatsvinden in Amsterdam. De datum is verplaatst naar 29 en 30 mei. Of Corona voor het tweede jaar op rij roet in het eten zal gooien, is nog de vraag. Of het door zal gaan of niet, de grootste sneakerheads blijven hun verzameling uitbreiden. De prijs voor een paar zeldzame sneakers kan flink oplopen. Op een veiling in Hong Kong werd een paar Nikes die gedragen zijn door Kanye West geveild voor 1,5 miljoen euro.

Talloze mensen verzamelen grote aantallen sneakers. Onder deze sneakerhead community staan een paar winkels bekend waar men terecht kan voor de meest zeldzame sneakers. In Utrecht zit Prime030, opgezet door Non. Hij verkoopt in zijn winkel sneakers tussen de 150 en ruim 10 duizend euro. Volgens hem hebben jongeren steeds meer geld over voor een mooi paar sneakers. Hij is van mening dat dit puur door sociale media komt. ‘’Instagram, Facebook, we zien overal dure sneakers voorbijkomen. Als vandaag een bekende rapper een bepaalde sneaker aan zou hebben, zouden veel mensen het meteen willen hebben’’, laat hij weten aan EditieNL.

Er zijn talloze programma’s gemaakt over deze community. Valerio Zeno ging vorig jaar in het programma ‘Out of the box’ van Videoland op bezoek bij een paar sneakerheads om hun collectie te bekijken. Hier waren collecties van honderden sneakers te zien. Ze bespraken de meest zeldzame sneakers en welke ‘paartjes’ emotionele waarde hebben voor de verzamelaars. Deze verzamelaars lieten het niet allemaal bij sneakers; veel verzamelen ook designer collectors items zoals poppen, stickers en zelfs stuiterballen of aanstekers. Deze voorwerpen zijn in waarde gestegen doordat er bijvoorbeeld het merk Supreme op staat. Dit merk is groot geworden door verschillende bekendheden die hier items van hebben. Sommige verzamelaars hebben tijdens de uitzending hun collectie op een ‘geheime locatie’ laten zien, om zo eventuele diefstal bij hen thuis tegen te gaan.

Tijdens een soortgelijk programma van het merk Woei, gingen ze op bezoek bij Tijn Witteveen, een van de Nederlanders met de grootste sneakerverzameling. Tijdens de aflevering werd zijn plaatsnaam genoemd en was een opslagruimte te zien. Aan de hand van deze informatie hebben waarschijnlijk meerdere mensen de opslag kunnen vinden en hier ingebroken. Hij liet aan RTL-nieuws weten dat er meer dan 600 paar sneakers zijn gestolen en dat hij er dertien jaar over heeft gedaan om deze verzameling op te bouwen. De waarde van deze sneakers wordt geschat op honderdduizend euro. Op Instagram had hij het spijtige bericht geplaatst met het verzoek erbij of men zijn ogen open wil houden als ze een van zijn paartjes op een verkoopsite tegenkomt. ‘’Ik zet onze community in om ze terug te vinden. Gelukkig staan veel mensen achter me en zijn ze net zo erg geschokt als ik.’’ Tot nu toe is er nog niet bekend wie de inbraak heeft gepleegd.

De zeldzaamheid van een sneaker kan door verschillende factoren worden beïnvloed. Soms is er sprake van een samenwerking met een ander merk of een artiest. Nike heeft onlangs een samenwerking gehad met de rapper Travis Scott. Het model ‘Air Jordan 1’ kostte bij de release 175 US dollar en bracht na zo’n twintig minuten al 1584 US dollar op.
Adidas komt binnenkort met een nieuwe lijn, in samenwerking met McDonalds. Broekjes, jassen en schoenen worden uitgebracht. De verwachting is dat de items van deze samenwerking weer veel geld waard gaan zijn.

De tweestrijd voor veel sneakerheads is het kiezen tussen een zeldzame en waardevolle sneaker zelf houden of deze te verkopen. De ontwerper Piet Parra heeft in samenwerking met Nike een sneaker uitgebracht genaamd ‘Albert Heijn’, omdat de kleuren van de sneakers geïnspireerd zijn op deze supermarkt. Deze schoen wordt nu verkocht voor ruim 10 duizend euro. Wanneer je deze bij de release hebt kunnen kopen voor een kleine 200 euro, zullen velen de schoen verkopen om een grote winst te maken. Toch zullen de meeste sneakerheads de schoen houden, om aan hun collectie toe te kunnen voegen. Verzamelaar Chanica Kist houdt zeldzame paartjes ook liever zelf; ‘’Ik kreeg laatst een bod van 45 duizend dollar voor een paar. Dat heb ik afgeslagen, ik heb liever schoenen dan geld’’, liet ze weten aan NOS.

Ook Nathan is een sneakerverzamelaar. Hij weet zelf niet hoeveel sneakers hij heeft, hij schat op een aantal van 250 paar. De meeste schoenen die hij heeft zijn van het merk Nike. Hij vertelt over zijn verzameling en dat hij hoopt dat de schoenenbeurs Sneakerness wel doorgaat dit jaar.

Over de auteur

Nicolette Weideman

Welkom op mijn site, mijn naam is Nicolette Weideman. Mijn vlak van interesse is erg breed; filmen, regisseren, editen, interviewen en schrijven. Voor de camera staan en mensen wat bijbrengen over bepaalde onderwerpen is mijn passie. Mijn interesses liggen op het gebied van misdaadonderzoek tot shownieuws en van kunst tot de meest zeldzame sneakers. Ik ben erg nieuwsgierig, leergierig, creatief en enthousiast. Dat zijn in mijn ogen de juiste eigenschappen om een goede journalist te zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *