Nieuwe vluchtelingenkampen in Griekenland: een oplossing?

Nieuwe vluchtelingenkampen in Griekenland: een oplossing?

Griekenland kampt al voor een lange tijd met een groot probleem. Namelijk: de toestroom van vluchtelingen die vanuit Turkije via Griekenland Europa binnen willen komen. Griekenland kan het grote aantal vluchtelingen niet goed aan en hierdoor ontstaan inhumane situaties. Nu helpt de EU Griekenland met de bouw van nieuwe vluchtelingenkampen.

 De Europese commissie geeft bij elkaar opgeteld 276 miljoen euro aan de Griekse overheid voor de bouw van nieuwe vluchtelingenkampen op Lesbos en Samos. Dit wordt gedaan om de leefomstandigheden van vluchtelingen op de Griekse eilanden te verbeteren en de Griekse overheid meer ruimte te geven. De EU spreekt over de bouw van openkampen waar vluchtelingen de vrijheid hebben om in en uit het kamp te lopen, terwijl Griekenland stelt dat de kampen gesloten zullen zijn. Dit zou tegen internationale mensenrechten ingaan. Vluchtelingen mogen namelijk niet opgesloten worden.

Thijs Kettenis is Griekenland correspondent en is in verschillende kampen op Lesbos geweest. “Op Lesbos was er een soort rotatiesysteem. Daar mocht iedereen een paar uur per dag naar buiten op verschillende tijden. De vraag is ook: ‘wat is een gesloten kamp?’ Is dat een gevangenis of een gebouw met een hek er omheen? Als een kamp een uur per dag opengaat, is het dan een gesloten of openkamp? Het wordt een beetje die discussie en hoe het er precies uit gaat zien weet niemand nog.”

Volgens vluchtelingenwerk Nederland is er eigenlijk maar een oplossing voor de huidige vluchtelingenproblematiek in Griekenland. Evita Bloemheuvel is woordvoerster. “Door alle vluchtelingen eerlijk te verdelen over alle Europese lidstaten die daar aan mee willen werken. Het is belangrijk om met elkaar een plan te maken, over hoe je iedereen zo snel mogelijk een asielprocedure door kan laten gaan.”

Veel landen binnen Europa willen weinig tot geen vluchtelingen opvangen, wat er toe leidt dat een gezamenlijke oplossing erg moeilijk wordt. Kettenis: “Er zijn een aantal landen, met name in Oost-Europa die geen enkele vluchteling willen opnemen. In West-Europa willen ze wel wat doen, maar willen ze de vluchtelingen zoveel mogelijk buiten Europa houden.”

Een snelle oplossing voor dit probleem blijkt ver weg. De verschillende nationale belangen zorgen ervoor dat de vluchtelingen die in Griekenland verblijven nog langer in mensonterende situaties moeten blijven.

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *