Tussen wal en schip

Tussen wal en schip

Marc-Jan is opgegroeid binnen een sterk gelovige gemeenschap in Veenendaal. Op zijn twaalfde ontdekte hij dat hij homo is. Dit bracht de nodige moeilijkheden met zich mee. Binnen de kerk heeft hij sinds kinds af aan altijd geleerd dat homoseksualiteit een zonde was, iets dat niet mocht. De stap om uit de kast te komen dan ook groot. Want wat als je er alleen voor komt te staan? Zonder vrienden en familie het leven tegemoet zal moeten. Dat allemaal omdat je op mannen valt.

 Nog steeds kan Marc-Jan in zijn gemeenschap niet compleet zichzelf zijn. Hand in hand lopen met zijn vriend is niet mogelijk zonder nagekeken of nageroepen te worden. Helaas zijn nog veel mensen in de gemeenschap tegen het praktiseren van homoseksualiteit. Accepteren doen zij het wel, maar daar blijft het veelal bij. Dit wil niet zeggen dat Marc-Jan zich niet fijn voelt hier. Hij is opgegroeid in een warme familie en heeft veel vrienden om zich heen. Het is een cultuur die je niet zomaar kunt loslaten. Je bent hier grootgebracht op een bepaalde manier en dit zit nou eenmaal in hem.

Buiten de gemeenschap heeft Marc-Jan ook een leven opgebouwd waar hij wel mag zijn wie hij is. Hand in hand lopen met een man of een zoen uitdelen wordt geaccepteerd en is bijna vanzelfsprekend. Maar, ook hier heeft hij soms het gevoel dat zij hem niet helemaal begrijpen. Wanneer je niet bent opgevoed binnen een strenggelovige omgeving is het lastig te begrijpen waar sommige ‘regels’ of denkwijzen vandaan komen.

Als homoseksuele, opgevoed binnen een strenggelovige gemeenschap, voelt het dus altijd alsof je tussen wal en schip zit. Marc-Jan probeert in beide kampen voor verzoening te zorgen, want hij wil niemand afvallen. De zwijgcultuur die heerst in de gemeenschap is hier deels de oorzaak van. Het zou volgens hem fijn zijn als er meer over homoseksualiteit kan worden gepraat. Allereerst om meer begrip te krijgen. Daarnaast om voor jongeren een ingang te creëren hierover te spreken. Volgens Marc-Jan worden kleine stappen gemaakt in de goede richting, maar ze zijn er nog lang niet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *