Nijmegen kampt met een slechte luchtkwaliteit

Nijmegen kampt met een slechte luchtkwaliteit

De lucht in Nederland is op veel plekken ernstig vervuild. Nijmegen steekt hier boven uit. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nijmegenaar 400 dagen eerder sterft dan iemand die op het platteland leeft. Maar hoe komt dit?

 Nijmegen heeft te maken met een zwaar industriegebied aan de westkant van de stad. Door een sterke noordwesten wind, waait vervuilde lucht die de industrie afstoot richting woonwijken. Vooral de Nijmeegse wijken Hees en Waterkwartier hebben hier veel last van. Bewoners hebben direct last van een stinkende lucht en zijn bang voor de gevolgen voor hun gezondheid op de lange termijn.

Roel van Zutphen zit in het bestuur van Dorpsbelanghees en is veel in gesprek met de gemeente Nijmegen. Hij wilt dat de gemeente beter communiceert met de bewoners die zich zorgen maken over hun gezondheid. “Het feit dat er niks mee gedaan wordt en dat de handhaving zo lek als een mandje is, maakt het leven in de omgeving erg onzeker. Bewoners weten niet wat er neerkomt in hun leefomgeving en of ze zich daar zorgen over moeten maken.”

Het is niet duidelijk hoe groot de effecten van de verschillende stoffen die vrijkomen zijn. Er zijn directe en indirecte effecten te onderscheiden. Overigens is niet alleen de industrie verantwoordelijk voor de slechte luchtkwaliteit. Ook het normale verkeer draagt bij aan een ongezondere lucht. Henk Jans is milieu en gezondheid deskundige en adviseert de gemeente en bewoners. “Door een beeld aan luchtkwaliteit te geven en het met bewoners bespreekbaar te maken, kun je veel onrust bij bewoners wegnemen.”

Volgens Roel van Zuthpen zouden de beleidsbeslissingen die over dit onderwerp genomen worden een horizon van 10, 20, 30 jaar moeten hebben. Dit is namelijk de zelfde horizon die bewoners in de wijk ook hebben.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *