Boete als je appt op de fiets: heeft het effect?

Boete als je appt op de fiets: heeft het effect?

MONO rijden in het verkeer, neem deel aan het verkeer zonder afleiding. Bron foto: Wen Xin van der Linden

Sinds 1 juli dit jaar is er een maatregel ingevoerd voor als je appt op de fiets. Wanneer je wordt betrapt, krijg je een boete van 95 euro. Echter, heeft zo’n boete wel effect? Die vraag stellen we aan senior onderzoeker Willem Vlakveld van SWOV (Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). Daarnaast: moet er nog meer gebeuren onveilig verkeersgedrag op de fiets tegen te gaan? Daar geeft Veilig Verkeer Nederland een antwoord op.

 

“Fietsers vormen een steeds groter aandeel van de verkeersslachtoffers in Nederland,” begint Vlakveld. Hij vertelt ook dat uit een aantal onderzoeken gebleken is dat fietsers die hun mobiel gebruiken tijdens het fietsen, en met name aan het appen zijn op de fiets, hun omgeving niet meer zo goed opmerken, een beetje gaan slingeren op de weg en verrast worden door zaken.

De maatregel was dus een noodzaak. Dat bevestigt ook Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland: “De meerderheid van de bevolking heeft ervoor gekozen om dit te verbieden. Mensen willen tegenwoordig overal de telefoon maar kunnen gebruiken, ook tijdens verkeersdeelname, dat leidt op de fiets tot gedoe, tot ellende.” Stomphorst is van mening dat als je er een wet van maakt, je de samenleving aangeeft dat je het gedrag hard afwijst. Omdat het dan op een hoger voetstuk staat, weten mensen echt dat het verboden is. “Daarnaast zijn de stukjes die we fietsen zijn vaak korte stukjes, dus zo erg is het helemaal niet, dat je dan even niet op de telefoon kan kijken.” voegt Stomphorst toe.

Vlakveld denkt dat deze maatregel nog niet genoeg is om mensen van hun telefoon af te houden tijdens het fietsen: “Het verboden stellen van het appen op de fiets is op zich goed, maar dan moet je het ook gaan blijven handhaven.” Vlakveld vindt dat je mensen daarnaast bewuster of minder afhankelijk kunt maken van hun telefoon. Als de impuls om op alles onmiddellijk te willen reageren niet meer zo sterk is, dan helpt dat volgens Vlakveld ook. De drang om met je telefoon iets te doen is dan minder groot en daar zijn wel wat trainingen voor, maar toch het blijft lastig. “In deze samenleving zijn telefoons heel belangrijk voor mensen, met name voor jongeren. Gewoon minder belang hechten aan je telefoon zou ook kunnen helpen.”

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *