Boeren massaal naar Den Haag

Boeren massaal naar Den Haag

Den Haag – Ruim tien duizend boeren en 2200 tractoren vertrekken op dinsdag 1 oktober naar het Malieveld in Den Haag. Ze komen in actie tegen het beeld dat van ze wordt gevormd en het beleid van de regering.

Volgens de organisatie van de actie, Agractie, worden boeren als dierenmishandelaars en milieuvervuilers ingebeeld terwijl dit niet waar is. ‘’Boeren hebben een goed hart voor hun bedrijf’’, laat boerin Esther Habermann weten. ‘’Ik ben zelf opgegroeid op de boerderij en het doet me pijn om te zien in wat voor een kwaad daglicht boeren worden gezet.’’

Op het Malieveld was het al vroeg druk. De eerste boeren kwamen om 06:00 uur aan en hebben hun tractoren een mooi eersterangs plekje gegeven op het terrein. Hoewel de afspraak was dat er maar 75 tractoren op het Malieveld mochten staan, liep dit aantal op tot ruim zevenhonderd om 12:00 uur. De tractoren kwamen van alle kanten. Via de A12, A4, N44 en zelfs via het strand. Niet alle tractoren konden terecht op het Malieveld. Het overige deel stond geparkeerd bij het ADO Den Haag stadion en op het strand. De politie spreekt van ruim 2200 tractoren in Den Haag.

De boeren voeren actie tegen het beeld dat wordt gevormd van ze. Zij worden afgebeeld als dierenmishandelaars en milieuvervuilers, maar ze stoppen al hun liefde en energie in hun bedrijf. Ze willen vooral geen gedwongen daling van de veestapel en duidelijke afspraken op lange termijn. Zo kunnen boeren de komende tijd investeren in de toekomst.

Tijdens deze dag waren er verschillende sprekers te vinden op het podium. De organisatie is tevreden met de opkomst en is blij met alle spandoeken. ‘’Dat jullie hier zijn met zoveel trekkers, trekt wel wat aandacht’’, aldus Aart van Cooten, landbouw journalist en presentator van de dag. Dan is Carola Schouten, minister van landbouw, aan de beurt. Zij geeft tijdens haar woordje op het Malieveld aan dat ze er alles aan gaat doen om boeren voor te bereiden op de toekomst. De toekomst is namelijk nu nog onzeker. Elk jaar wordt het beleid aangepast en hierdoor kunnen boeren geen grote investeringen doen. Met hulp van de overheid kunnen boeren zich beter voorbereiden en kunnen ze het bedrijf doorgeven aan hun zoons en dochters. ‘’Zo lang ik minister van landbouw ben, betekent dat ook dat er geen halvering van de veestapel komt’’, aldus Schouten tijdens haar toespraak. Dit wordt met veel gejuich van het grote publiek ontvangen. De blijdschap is van het gezicht van veel boeren af te lezen.

Na minister Schouten beklimt Tjeerd de Groot (D66) het podium. De Groot gaf eerder aan dat hij graag een halvering in de veestapel zou zijn. Hij werd daarom ook niet met veel enthousiasme ontvangen. Hij vertelt tijdens zijn toespraak dat hij zwaar onder de indruk is van dit protest. ‘’Ik begrijp waarom jullie boos zijn’’, zegt De Groot. ‘’Het water staat jullie aan de lippen, maar het gaat ook slecht met de natuur.’’ Hierna wordt hij onderbroken en weggestuurd.

Ook Jesse Klaver heeft weinig fans op het Malieveld. In zijn toespraak begrijpt hij de woede van de boeren, maar geeft hij aan dat het probleem niet alleen in de Agrarische sector ligt, het geldt ook voor Schiphol en industrie. ‘’U mag de rug mij toekeren’’, aldus Klaver. U mag uw middelvinger opsteken en u mag het totaal niet met mij eens zijn. Maar er gaan grote veranderingen komen.’’

Matthijs Al, melkveehouder uit Assendelft, vertelt dat het voorstel van D66 de druppel was voor de boeren. Regeringspartij D66 wil de veestapel halveren, hierdoor neemt de uitstoot van stikstof drastisch af. ‘’Het vee halveren is natuurlijk onmogelijk’’, aldus Al. ‘’Iedereen wil alleen maar vliegen, dit zorgt voor een hoger percentage aan stikstof uitstoot en dit wordt er bij ons afgehaald.’’ Wij moeten alleen maar maatregelen nemen, investeren en het houdt een keertje op. Al is voorlopig nog niet van plan om terug te keren naar huis. ‘’Ik ben hier als eerste gekomen en achter mij staan nog honderden tractoren’’, zegt Al. ‘’Het is onmogelijk om terug te keren. Ik kan waarschijnlijk pas om 18:00 vertrekken naar huis, maar het was het waard.’’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *