Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen is nog maar een paar maanden voorbij maar het nationale team is nu alweer begonnen met de voorbereidingen op het Europese Kampioenschap in 2021. Op maandag 30 september was er voor de supporters de mogelijkheid om een training bij te wonen en daarna nog even op de foto te gaan met de speelsters.

Het nationale team, beter bekend als de Oranje Leeuwinnen, is sinds 30 augustus bezig met het spelen van kwalificatie wedstrijden om zich te plaatsen voor het EK in 2021. Tot nu toe hebben ze beiden gespeelde kwalificatieduels gewonnen. De spelers focussen zich nu vooral op de aankomende wedstrijden, vertelt middenvelder Anouk Dekker “We hebben eerst nog de kwalificatiewedstrijden, we gaan pas nadenken over het EK als wij ons gekwalificeerd hebben.”

Er zijn twee aanpassingen gemaakt in de selectie die coach Sarina Wiegman heeft meegenomen naar de afgelopen twee kwalificatieduels. Namelijk Kika van Es die werd vervangen door Aniek Nouwen en Lieke Martens die vervangen werd door Ashleigh Weerden. Deze veranderingen zijn gemaakt in verband met blessures waar van Es en Martens nog van moeten herstellen. Verdediger Stefanie van der Gragt gaat de aankomende kwalificatieduels tussen Slovenië en Rusland moeten missen door een operatie aan de meniscus in haar rechterknie.

In 2017 hebben de Oranje Leeuwinnen zich al geplaatst voor het EK dat toen plaats vond en zij hebben het kampioenschap toen ook gewonnen. Sindsdien is het aantal supporters dat naar hun wedstrijden gaat significant meer geworden. Toch denkt spits Jill Roord dat het aantal supporters geen invloed heeft op het spel van het team. “Volgens mij zijn we allemaal vrij nuchter en staan we met beiden benen op de grond. Natuurlijk is het leuk dat we veel aandacht krijgen en dat het stadion is uitverkocht als we thuis spelen en ik denk dat het ons juist extra motiveert.”

Tijdens de open training deden de speelsters die normaal gesproken in de basis staan, niet mee aan de training op het veld. Wel vertelde Dekker dat zij en een aantal andere speelsters binnen een training hebben gehad op de fiets. Dit was omdat de meeste basisspeelsters in het buitenland bij andere clubs spelen en het weekend voor de open training wedstrijden hadden gespeeld. Ook waren een aantal speelsters niet aanwezig door wedstrijden bij de club waar zij voetballen.

Het afgelopen WK is het nationale team tweede geworden. Ook heeft aanvoerder en keepster Sari van Veenendaal de prijs “Beste Keepster van de Wereld” gekregen van de FIFA. Na deze geweldige prestaties willen de Oranje Leeuwinnen natuurlijk het EK weer winnen maar voor nu is het volgens Dekker belangrijk dat de speelsters weer in de flow van het EK weten te komen en dat ze de aankomende wedstrijden winnen. “Wij willen als team zo goed mogelijk voetbal laten zien aan iedereen.” Ook Roord geeft aan dat ze het belangrijk vindt dat het team wint en dat ze het dan vooral samen doen. “We willen gewoon mooi voetbal spelen en daarnaast ook vooral winnen daar gaat het om.”

Voor de aankomende weken staan er al een aantal kwalificatieduels op de planning. De supporters zijn in ieder geval enthousiast zo blijkt ook door de uitverkochte wedstrijd op 8 oktober in Eindhoven. In de nabije toekomst kijken de speelsters dus uit naar het EK en van wie ze daarna zeker nog willen winnen: “We hebben de finale van het WK verloren van Amerika dus ik zou nog wel graag van Amerika willen winnen,”  oppert een lachende Dekker.