In de zomer van 1996 werd de eerste Nederlandse Gay Pride gevierd in Amsterdam. Sinds die tijd is het evenement veranderd in naam, vorm en zelfs van plaats.. Sinds een aantal jaren organiseren ook andere plekken in Nederland een Gay Pride, tegenwoordig bekend als Pride.

Tijdens de Pride in Amsterdam vinden er een week lang allerlei soorten activiteiten plaats. Ieder jaar sluit de Amsterdamse Pride af met de Canal Pride, het meest bezochte onderdeel van de het LHBTI-event. Rotterdam viert sinds zes jaar de Pride en ook deze duurt een hele week. Daarnaast heeft Den Haag sinds dit jaar The Hague Rainbow Festival, een soortgelijk LHBTI-event. Deze variant duurde drie dagen.

Vooral de Randsteden vieren het feest uitgebreid. Maar ook Geldrop, een dorp in de buurt van Eindhoven organiseert sinds vorig jaar een kleine Pride. Deze duurt maar één dag. Ondanks dat het plaatsvindt in een klein dorpje, krijgt het de aandacht van mensen vanuit het hele land. Zelfs over de grens heeft men belangstelling voor de Geldropse Pride, zo ook in België.

Miranda Verdouw, organisator van Geldrop Pride, vertelt dat het LHBTI-event in Geldrop staat voor een dag waar iedereen zichzelf kan zijn. Tijdens het evenement legt Verdouw ook uit waarom het belangrijk is om de Pride te vieren. Zij vindt dat een feest in Amsterdam niks betekent voor de acceptatie van de LHBTI-gemeenschap in Geldrop. Zo’n grote Pride maakt haast niet duidelijk waarom het vieren van een LHBTI-event belangrijk is. Daarom vond zij het belangrijk om in haar dorp een Pride te organiseren dat is uitgegroeid tot een succes. Het verschil tussen de grote en kleine Pride zit dus niet alleen in de hoeveelheid mensen die er op af komt, maar ook in de inhoud.