Boeken lezen. Goed voor de ontwikkeling, maar het is niet bepaald de favoriete bezigheid van een kind. In de afgelopen jaren is het leesgedrag onder de kinderen flink achteruit gegaan. Vandaag gaat de jaarlijkse Kinderboekenweek weer van start. Tijdens deze week besteden basisscholen, bibliotheken en boekenwinkels extra aandacht aan kinderliteratuur en moedigen zij kinderen aan om meer te lezen.

Tijdens de Kinderboekenweek worden er overal in Nederland activiteiten georganiseerd om lezen onder de jeugd leuker te maken. Zo houden basisscholen en bibliotheken voorleesdagen, interviews met schrijvers en signeersessies. Kinderen krijgen een gratis kinderboekengeschenk en mogen vaak een boek uitkiezen bij de boekenwinkel. Dit enthousiasme is goed te merken bij de Utrechtse Kinderboekenwinkel, die ieder jaar een golf van kinderen en ouders ontvangt gedurende deze week. Ook kinderboekenschrijfster Rian Visser is tijdens deze week erg druk in de weer.  Zo heeft ze verschillende signeersessies gepland en leest ze voor op scholen door heel Nederland, zo ook op basisschool de Triangel in Harderwijk. Van boeken over pieren voor kleuters, tot robotboeken voor groep achters, ze schrijft ze allemaal.

Lezen wordt tijdens de Kinderboekenweek dus erg gestimuleerd. Dit is ook nodig, want het leesgedrag onder de jeugd is afgelopen jaren sterk afgenomen en doet dat nu nog steeds. Gelukkig zijn er nog genoeg fanatieke lezers die wél dagelijks een boek erbij pakken. Niks gamen, niks Netflix. Liever een boek lezen voor het slapen gaan. Of het nou stripboeken, prentenboeken of voorleesboeken zijn, ze lezen ze allemaal en het liefste twee keer. Deze fanatieke lezers zullen aankomende week er een extra boek bij pakken.

De Kinderboekenweek duurt tot 13 oktober en heeft dit jaar het thema ‘Reis mee’. Ieder kind krijgt het kinderboekengeschenk ‘Haaientanden’, geschreven door Anna Woltz, cadeau bij iedere aankoop in de kinderboekenwinkel. Dit is dus een éxtra reden om deze week een boek aan te schaffen.