“I’m the voice of the voiceless people!”

“I’m the voice of the voiceless people!”

Demonstraties in Den Haag voor de Tweede Kamer

Onlangs zijn er videobeelden gelekt uit China van honderden Oeigoeren die geblinddoekt en geboeid op de grond zitten. Ze worden met transporttreinen vervoerd naar zogenaamde heropvoedingskampen. Deze kampen zijn volgens critici identiek aan concentratiekampen. De Amerikaanse bladen Foreign Policy Journal en Center for World Indigenous spreken van ‘culturele genocide’. Waarom worden deze mensenrechtenschendingen onbelicht in de media? Abdurehim Ghenia is twaalf jaar geleden gevlucht uit China en demonstreert wekelijks op de Dam.

Genocide is een ander woord voor volkenmoord, de misdaad van stelselmatige en opzettelijke uitroeiing van een etnische groep. “We nemen een kijkje op het begrip ‘culturele genocide’. Op het moment dat er in een bepaald land een groep zijn eigen etniciteit niet mag behouden en wordt onderdrukt om hier afstand van te doen of anders wordt vermoord, mishandeld of zogenaamd vermist. Kunnen we welzeker spreken van een culturele genocide.” Vertelt de Chinese journalist Gao Yuan voorzichtig. Ondanks er in grote maten verschillende mensenrechten worden geschonden komt dit niet vaak in het nieuws. Yara Boff Tonella van Amnesty International verteld dat dit onderwerp zeker nog meer aandacht zou moeten krijgen maar het in vergelijking met ander mensenrechtenschendingen nog wel redelijk wat media-aandacht krijgt. “Wij zien als Amnesty dat mediakanalen ons veel minder benaderen als we dit vergelijken met het verleden”.

Als voornaamste reden dat dit soort situaties niet vaak worden belicht geeft Gao Yuan, de economische verbindingen tussen landen als reden. “Momenteel houdt vooral de BBC zich veel bezig met de situatie van de Oeigoeren in China. Persoonlijk denk ik niet dat dit honderd procent is omdat ze het echt zo erg vinden wat die Oeigoeren mee maken. Het is een economisch machtsspelletje die landen gebruiken om elkaar onder druk te zetten. Strategisch gezien is het slim als Amerika negatief nieuws blijft maken over China, misschien krijgt Amerika dan wel zijn zin.” Een andere reden is omdat heel veel mensen bang zijn. In Nederland wonen er ruim 2000 Oeigoeren waaruit maar een klein deel een tegengeluid durven te geven. Abdurehim Gheni heeft geen contact meer met zijn familie terug in China. Hij voelt zich geroepen om hier zijn stem te laten horen en demonstreert wekelijks op de Dam in Amsterdam. “I’m the voice of the voiceless people!”, aldus Abdurehim.

Chinese journalist Gao Yuan is pseudoniem vanwege preventieve veiligheidsmaatregelen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *