Wat is ons plan B?

Wat is ons plan B?

Orkaan Florence, 2018

Orkaan Lorenzo, dat afgelopen week langs de Azoren raasde, was de meest oostelijke Atlantische orkaan met categorie vijf, de hoogste categorie. Orkanen met deze intensiviteit zijn erg zeldzaam in dit gebied. Orkaan Lorenzo is een goed voorbeeld van de gevolgen die de klimaatverandering met zich meebrengt. Maar is deze klimaatverandering nog wel op te lossen? Of zijn we al te ver van huis?

De klimaatverandering is al langer bezig dan men misschien zou denken. In de jaren 70 waren de eerste signalen van een opwarming van de aarde al te zien. Minder dan nu, maar wel duidelijk zichtbaar. Sindsdien is het klimaat er alleen maar op achteruit gegaan. De aarde is in de afgelopen 100 jaar met één graden opgewarmd. Klinkt misschien onschuldig, één graden in 100 jaar, maar niks is minder waar. Als wij niet snel beginnen met het reduceren van onze CO2-uitstoot, zal de temperatuur met 6 of 7 graden toenemen de komende 50 jaar.

Een toename van één graden zal je op een dagelijkse basis zelf niet opmerken. Een toename van 6 of zelfs 7 graden daarentegen gaat niet zonder grote, merkbare gevolgen. De zomers zullen warmer en droger worden. De regenbuien die er zijn worden een stuk heviger maar nemen wel af. De winters worden zachter en er zullen meer hittegolven komen, deze zullen veel gevolgen hebben voor de natuur en landbouw. Planten sterven en de biodiversiteit zal afnemen. Dit heeft op zijn manier weer gevolgen voor de hele voedselketen, want zonder planten zijn er geen insecten.

Ook de stijgende zeespiegel zal grote gevolgen hebben, vooral voor ons laaggelegen kikkerlandje. Volgens het IPCC (1) is de zeespiegel aan het einde van deze eeuw op wereldschaal met 26 tot 82 centimeter gestegen. Als we het onderzoek van de IPPC moeten geloven, kan de zeespiegel in 2300 wel met 4 meter gestegen zijn. Dit is over meer dan 250 jaar, maar dit proces is al van start. Als we naar Europa kijken, zijn de gevolgen steeds duidelijker te zien. Zo is afgelopen week voor het eerst in 25 jaar weer een orkaan met categorie vijf, de hoogste categorie, in Europa gemeten. De orkaan Lorenzo die zich boven de Atlantische oceaan ontwikkelde en over de Azoren en Ierland trok, was al snel afgezwakt en viel uiteindelijk erg mee. Geen reden tot paniek zou je zeggen, maar in de toekomst zullen we dit soort orkanen een stuk heviger meemaken. Volgens het rapport van IPCC begint de hittegolf ook op de oceaan effect te hebben. Het water wordt warmer wat kan leiden tot meer orkanen, warm water is namelijk de belangrijkste factor bij de vorming van orkanen. Dit in combinatie met een krachtige wind. De toenemende temperatuur van het water zou dus kunnen resulteren in meerdere orkanen, maar hier is  tot nu toe nog geen duidelijk patroon in te herkennen.

Orkaan Lorenzo is nog maar één van de vele gevolgen die we in Europa nu al of nog gaan merken. Afgelopen zomer is het ene hitterecord na het andere verbroken, zijn er tientallen bossen in het Zuiden van Europa afgebrand en is het aantal overstromingen toegenomen (3). Dit allemaal als gevolg van de stijging van 1,0 graden. De verwarming moet dus tegengehouden worden, althans, hij mag niet verder stijgen. Daarom is er in het Parijsakkoord van 2015 afgesproken dat de aarde niet met 2,0 graden warmer mag worden, het liefste niet met meer dan 1,5 graden. Dit zou betekenen dat de wereld in 2050 CO2 neutraal zou moeten zijn. Een onmogelijke taak en we zijn nog lang niet waar we moeten zijn. Er worden op dit moment verschillende manieren bedacht om zoveel mogelijk CO2 te reduceren, maar een CO2 neutrale wereld in 2050 zal vrijwel onhaalbaar zijn.

Er moet dus een plan B komen. Als we onze CO2-uitstoot niet op nul krijgen, moeten er alternatieve manieren komen om de aarde te verkoelen. Op dit moment zijn er onderzoeken gaande over technologische oplossingen van het verkoelen van de aarde. Zo willen ze het zonlicht terugkaatsen of willen ze grote hoeveelheden fijnstof de ruimte inschieten, om zo de atmosfeer te verkoelen. Maar is dit wel een oplossing of is dit uitstelgedrag? De temperatuur van de aarde wordt bepaald door de CO2 concentratie, een hoge concentratie staat gelijk aan een hoge temperatuur en een lage concentratie aan een lage temperatuur. Een plan B is er dus niet echt, we moeten simpelweg CO2 reduceren. Lucas Lourens, hoogleraar in de Paleoklimatologie Universiteit Utrecht, vertelt welke gevolgen ons te wachten staan en of er alternatieve oplossingen zijn.

(1)IPCC

(2) NRC

(3) NRC

Bron foto: NOAA Photo

Over de auteur

Lotte Voorbij

Journalist. Erg geïnteresseerd in cultuur, de mens en lifestyle. Meer specifiek de hiphopcultuur, de drugswereld en persoonlijke interviews. Ik schrijf graag en houd daarnaast erg van fotografie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *