Donkere dagen en de geestelijke gezondheid

Donkere dagen en de geestelijke gezondheid

Bron: Irina Pirogova

 Het is herfst en in deze periode hebben de stralen van de zon niet zo veel kracht meer als in de zomer. Dit komt doordat de stand van de aarde ten opzichte van de zon anders is. Het zorgt ervoor dat de dagen steeds korter worden, en het dus ook korter licht blijft. Sommigen ervaren in deze ‘donkere dagen periode’ een zo genoemde herfst- of winterdip.

De 17-jarige Josephine Peeters is een van deze mensen. Ze beschrijft zichzelf als een echt zomermens, in de herfst en winter zondert ze haar af van anderen en heeft ze geen motivatie om haar bed uit te gaan. ‘’Ik ben al twee weken niet naar school gegaan omdat ik er de fut niet voor heb’’.

Josephine bereidt zich voor op deze periode door plannen te maken met haar therapeut, ze heeft afgesproken om lichttherapie te proberen zodat ze meer zonne-uren kan pakken. ‘’Lichttherapie zou ervoor moeten zorgen dat ik meer energie voel die ik normaal gesproken van de zon krijg’’.

Morgen, op 10 oktober, is het de World Mental Health Day (WMHD). Deze dag is georganiseerd door de World Federation for Mental Health. Het thema dit jaar is zelfmoordpreventie. Ingrid Daniels, President Elect: ‘’WMHD is an opportunity for us to raise international awareness in every community. Suicide has devastating effects on every community and generation. We do this all around the globe to create a unifying voice.’’

In Nederland streeft 113 Zelfmoordpreventie naar een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft aan zelfmoord. Medewerker Stefanie Michelis vindt het goed dat er aandacht wordt besteed aan dit onderwerp, maar dit moet volgends haar wel op de juiste manier worden gedaan. ‘’ Wij willen als 113 dat er veel meer hoopvolle berichten naar buiten worden gebracht. Heel vaak is het helaas zo dat het op een sensationele manier wordt gebracht en wij willen heel graag dat wanneer mensen hier over lezen of horen dat ze zien dat er andere oplossingen zijn dan zelfmoord’’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *