De nationale Coming-Out dag is een dag waarop mensen uit de LHBTI-gemeenschap uit de kast kunnen komen als zij daar behoefte aan hebben. Sinds 2009 vindt deze dag elk jaar plaats op 11 oktober. De Coming-Out dag is ontstaan in de Verenigde Staten in 1988 na een demonstratie waarbij 50.000 mensen bij elkaar zijn gekomen om te demonstreren tegen een uitspraak van het federale hooggerechtshof waarbij de rechtmatigheid van het verbod op homoseksuele handelingen werd erkend.

Esmee Reuselaars vertelt dat zij in 2016 op de nationale Coming-out dag uit de kast is gekomen. Zij heeft haar familie toen verteld dat zij biseksueel is en ze heeft ze dat nieuws ook via haar sociale media profielen gedeeld met de rest van de wereld. Esmee vertelt “het is niet dat ik elk jaar op de nationale Coming-Out dag een taart voor mijzelf koop maar het is wel leuk om op terug te kijken en te denken: dat heb ik toch maar even gedaan.”

Kasia Oberc is lid van de Gay-Straight Alliance op het Hofstad Lyceum in Den Haag en zij vindt dat 11 oktober niet per se een dag) is wat door iedereen gevierd hoeft te worden. “Persoonlijk vind ik niet dat het belangrijk is om uit de kast te komen maar andere mensen hebben die behoefte wel. Daar is deze dag voor bedoeld, iedereen kan gewoon zichzelf zijn.”

Esmee en Kasia zijn het erover eens dat deze dag op een gematigde manier aandacht brengt aan de LHBTI-gemeenschap. “Het is niet net als Pride dat iedereen met hun slipjes de straat op gaat en juist omdat het zo lowkey is vindt ik deze dag wel belangrijk” aldus Esmee.