Marianne Thieme officieel vertrokken bij Tweede Kamer

Marianne Thieme officieel vertrokken bij Tweede Kamer

Partij voor de Dieren, oftewel de PvdD, gaat binnenkort zonder hun vrouwelijke gezicht Marianne Thieme verder. Thieme heeft op een ledendag aangegeven vanaf 9 oktober de Tweede Kamer te verlaten. Ook stopt ze als de fractievoorzitter van de partij. Wie haar functie als fractievoorzitter definitief overneemt is nog onduidelijk, maar voorlopig neemt kamerlid Esther Ouwehand het stokje over.

Dit is een grote verandering voor de dierenpartij. Thieme is namelijk een van de oprichters van de partij en continu aanwezig geweest. Op 22 november in 2006 werd zij gekozen voor het parlement voor de eerste politieke partij ter wereld die de belangen van niet-soortgenoten als vertrekpunt voor haar politiek beleid kiest. Nu zal ze, na dertien jaar lang het gezicht van de partij te zijn geweest, de Tweede Kamer verlaten. Dat er nu iemand anders voor in de plaats komt zal even wennen zijn. De Tweede Kamerzetel van Thieme wordt overgenomen door Eva van Esch, die nu PvdD-raadslid is in Utrecht.

De Partij voor de Dieren zet zich, al klinkt dat wel zo, niet alleen in voor de dieren. Zo streeft de partij naast opkomen voor dierenrechten ook voor onder andere gezonde landbouw, duurzaam voedsel, een duurzame reële economie en een ambitieus klimaatbeleid.

Maar, naast de ‘gewone’ Partij voor de Dieren, is er ook een jongerenpartij genaamd PINK! Deze is op 2 november in 2006 opgericht. Benjamin van Sterkenburg is nu een halfjaar de voorzitter van de jongerenpartij van de Partij voor de Dieren, genaamd: PINK! Benjamin is zelf al tweeëneenhalf jaar. Lid “Ik ben toen lid geworden van de Partij voor de Dieren omdat zij voor mij de enige partij zijn die inziet dat het systeem op is.” Als voorzitter begeleidt hij het keuzeproces en brengt hij berichten namens de jongerenpartij naar buiten. “Ook richt ik me veel op ledenbinding en hou ik contact met de moederpartij.”

“Ik vind het heel leuk en vet dat ik voorzitter ben. Het is natuurlijk prachtig dat je zoiets kan doen, als je die kans krijgt. Wel had ik verwacht dat ik het iets rustiger zou hebben. Ik werk in termijnen van twee jaar en er zijn geen verkiezingen in de twee jaar dat ik voorzitter ben. Dus ik dacht: mooi, kan ik me lekker op de vereniging richten, mensen opleiden en intern sparren. Maar goed, ik heb een redelijk drukke zomer achter de rug. Met ook wat minder leuke dingen. Dus ik heb nu heel snel heel veel geleerd en dat was pittig maar wel heel vet om mee te maken uiteindelijk.”

“Zoals ik het zie houden wij ons als jongerenpartij vooral bezig met een plek bieden aan mensen onder de dertig die zich vindt in onze idealen. Tot nu toe was de jongerenpartij vooral een plek van samenkomen. Omdat eerst voor heel veel mensen de Partij voor de Dieren een rare partij was en veganisme vrij nieuw was, terwijl wij het al heel lang doen, dus voelde je je meer een buitenstaander. De jongerenpartij was dus meer een plek om met elkaar te kunnen zijn. Nu merk ik dat er veel meer behoefte is aan kritisch geluid, met elkaar in debat gaan en ook meer naar buiten treden. We willen ook meer laten horen van ons. We doen nu veel opleidingen, veel inspiratiesessies met onze denktank waar we onze politieke partij programma onder de loep nemen. Uiteraard hebben we ook borrels.” Aldus van Sterkenburg.

Wat benjamin van Thieme’s vertrek vindt is duidelijk: “Jammer, natuurlijk. Maar begrijpelijk. Ik wist het een half uur voordat het bekend werd. We zitten nu tussen twee verkiezingen. Het is verstandig nu, een heel logisch moment.” Van Sterkenburg is ook positief over de tijdelijke fractievoorzitter: “ik vind Esther persoonlijk heel erg goed en ben onder de indruk van haar. Verder hebben we ontzettend veel goede mensen denk ik. Met name vrouwen, ik denk dat dat een goed iets is, dat wij altijd veel vrouwen hoog op de lijst hebben.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *