In hoeverre schaadt de horrorclown de beroepsclown?

Het is inmiddels weer oktober, dus dat betekent dat het alom bekende Halloween feest er weer bijna aankomt. In de aanloop hier naartoe zullen er, zoals elk jaar weer een aantal dingen gebeuren om alvast in de sfeer van dit feest te komen. De eerste horrorfilm van de maand is al gelanceerd, de aankondiging van de Walibi Fright Nights staan al op de reclameborden en de eerste horrorclowns zijn al gesignaleerd. Deze drie dingen hebben allemaal als gemeenschappelijke eigenschap dat er overal horrorclowns in zitten. Hoe beschadigen deze horrorclowns eigenlijk het imago van de normale beroepsclown?

In Amerika bestaat al erg lang het fenomeen ‘horrorclown’. Normaal gesproken zou je denken dat deze horrorclowns alleen in films voorkomen, maar dit is niet het geval. ‘Horrorclown’ is niet alleen het begrip dat wordt gebruikt om de clowns in horrorfilms, of om clown Eddie bij de Walibi Fright Nights te beschrijven, maar ook een begrip voor normale burgers die zichzelf in een clownspak hijsen om vervolgens mensen op afgelegen plekken, zoals bijvoorbeeld bossen, aan het schrikken te maken. ‘Wie doet dat nou?’, zou je denken. Dit begon allemaal in Amerika, toen in 1990 de horrorfilm It as uitgekomen. Dit is een erg bekende horrorfilm, waarin de horrorclown It de hoofdrol speelt. Toen die film was uitgekomen waren er veel mensen onder de indruk van deze film en gingen veel kinderen in Amerika tussen de 12 en de 16 op een andere manier naar clowns kijken. In elke beroepsclown die zij zagen, moesten zij denken aan een horrorclown, waardoor zij een heel ander beeld van deze clowns kregen. Nog een gevolg van de horrorfilms is dus dat er een aantal mensen waren die het grappig vonden om zichzelf als clown voor te doen om mensen af te schrikken. Ook dit hielp niet mee in de perceptie die mensen hadden van de beroepsclown.

Sinds een jaar of tien zijn er ook in Nederland steeds meer mensen die het grappig gaan vinden om een clownspak aan te gaan trekken om mensen af te schrikken. Dit is logischerwijs overgewaaid vanuit Amerika. In Nederland zijn alle Amerikaanse horrorfilms namelijk ook gewoon in Pathè te zien, dus ook in Nederland is het beeld dat mensen van de beroepsclown hebben ietwat veranderd. Deze films zijn echter niet de doorslaggevende reden van dat er nu ook in Nederland mensen zijn die het grappig vinden om een clownspak aan te trekken om mensen te laten schrikken. Het heeft natuurlijk wel degelijk invloed gehad, maar de grootste reden is dat mensen in Nederland via de media door kregen dat er in Amerika mensen waren die zich voordeden als horrorclowns. Dit heeft toen een paar mensen in Nederland op een slecht pad gebracht, want het leek deze mensen een goed idee om hetzelfde te gaan doen. Sindsdien zijn er elk jaar wel een paar mensen in Nederland die besluiten met een clownspak het bos in te gaan. Gelukkig blijft dit eigenlijk altijd bij een flauwe grap en raken er geen mensen mee gewond, ook al kun je er wel aardig van schrikken. Elk jaar komt er wel weer een nieuwe horrorfilm uit en ook dit jaar is het weer raak met ‘The Joker’. Deze Amerikaanse film zal zoals altijd ook in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Doordat er elk jaar nieuwe horrorfilms zijn, zullen er veel mensen blijven die het grappig vinden om horrorclowntje te spelen.

Je zou verwachten dat de invloed die al deze horrorfilms en horrorclowns op de beroepsclown erg slecht is, maar beroepsclown Jopie uit Utrecht geeft aan dat dit niet het geval is, omdat de doelgroep waar hij voor acteert geen weet heeft van al deze horrorclowns. ‘’Ik doe mijn voorstellingen vaak voor peuters en kleuters en deze kinderen hebben totaal nog geen weet van alle slechte clowns op de wereld, omdat zij hier niet mee in aanraking komen. Ze zijn namelijk te jong voor de films en horrorclowns zullen zij niet snel tegenkomen’’. Jopie constateert dat het  gevolg hiervan is dat deze jonge kinderen geen weet hebben van de horrorclowns en dus gewoon naar hem als grappige leuke clown kunnen kijken.

Clown Jopie geeft aan wel een keer op een andere manier imagoschade te hebben opgelopen als gevolg van iets dat met horrorclowns te maken heeft. ‘’Bij Walibi Fright Nights is er een keer zonder mijn toestemming een foto van mij gebruikt en die hebben zij vervolgens bewerkt met allemaal bloedspetters’’, gruwelt Jopie. Hij vertelt dat hij als gevolg daarvan een klacht heeft ingediend en toen was de foto snel verwijderd en kreeg hij excuses.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *