Opnieuw een landelijk boerenprotest

Opnieuw een landelijk boerenprotest

Het boerenprotest aan de Biltse Rading deze ochtend Bron foto: Wen Xin van der Linden

Vandaag gaat de agrarische sector opnieuw staken. In alle vroegte zullen zij rond half 6  ’s  ochtends vertrekken naar Bilthoven, waar om negen uur de staking begint. In Bilthoven is namelijk het gebouw van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). ’s Middags zullen zij doorgaan met de staking in Den Haag. De staking zorgt opnieuw voor veel drukte op de wegen aangezien duizenden boeren de weg weer op gaan met hun trekkers.

 

De 29-jarige Anja Henken, een boerin uit Leersum is vanochtend vroeg vertrokken naar Bilthoven. Anja is er veel mee bezig: “Naast de staking op 1 oktober, kwam op 4 oktober ook nog de brief van Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Wat daarin stond was natuurlijk typisch de overheid, die stelt een actieplan op en schrijft een brief die niet heel concreet is. Ik vond het verbazingwekkend dat er plannen zijn om zo keihard te gaan snijden in de landbouw.”

Geesje Rotgers is onderzoeksjournalist en houdt zich sinds 2014 bezig met het stikstofbeleid. Zij kan meer vertellen over wat er nu misgaat tussen de overheid en de agrarische sector. Rotgers: “Het stikstof -en ammoniakbeleid is eigenlijk al begonnen in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Sindsdien is er hier veel discussie over. Het is met name begonnen met de biologische boeren, want die zijn er al veel langer. Zij begonnen over de fouten in het beleid.” Het hele beleid bestaat uit rekenmodellen en die matchen niet met de metingen. Aan het einde van de jaren negentig verschenen de eerste wetenschappelijke artikelen. Tot op heden is de kloof tussen de metingen en de berekeningen nog niet gesloten. Het RIVM zegt nu zelf ook dat het rekenmodel een onzekerheid heeft van zeventig procent.

Rotgers: “Waarom het nu zo hoog op loopt in de agrarische sector komt doordat de provincies met het rekenmodel gaan bekijken welke bedrijven de oorzaak zijn van de grote hoeveelheid stikstof in de natuur. In de natuurgebieden van alle provincies willen ze nu in kaart brengen welke bedrijven te veel stikstof produceren en daar dus verantwoordelijk voor zijn.” De boeren zijn nu boos omdat er wordt gerekend met een model dat niet erg betrouwbaar is, hierdoor weten de boeren dus niet of de metingen wel echt kloppen. Zij merken de consequenties ervan in onder andere de regelgeving van de provincies. Het gevolg daarvan is dat boerenbedrijven bijvoorbeeld wegmoeten, niks meer mogen produceren en, als boerenbedrijven al over willen op biologische productie, veroorzaakt dat weer meer ammoniak. Boeren zitten volledig klem in wat wel en wat niet mag. Dat is de reden waarom er gestaakt is de provincies en nu ook weer landelijk.

Na de staking in de ochtend in Bilthoven, zal de staking verder gaan door rond 12 uur naar Den Haag te vertrekken. In Bilthoven was het plan om te staken voor het gebouw van het RIVM, dit gaat niet meer door in verband met een ziekenhuis dat achter het RIVM staat. De weg naar dit calamiteitenziekenhuis moet bereikbaar blijven. Er wordt daarom nu gestaakt op het terrein van de honkbalvereniging de Wombats aan de Biltse Rading. Anja: “Vandaag zijn we eerst in Bilthoven. Ik denk zelf dat de nood nu nog hoger is dan op 1 oktober. Wij als boeren gezien, kunnen nu niet veel anders dan op deze manier druk kunnen uitoefenen. Samen hoop je toch tot een bepaalde verandering te komen, maar hoelang dat nog duurt, geen idee.” Zelf is Anja niet aangesloten bij Agractie of Farmers Defence Force. Anja vindt het belangrijk dat zij zich als haar zelf kan blijven inzetten, zoals ze dat nu doet. Ze probeert mensen in de omgeving enthousiast te krijgen en heeft voor vandaag trekkers geregeld met anderen uit haar dorp. Ze heeft veel contact met anderen en zo probeer Anja waar het kan bij te dragen aan deze staking.

Anja denkt dat de agrarische sector achteraf al te lang niet zo goed als nu voor zichzelf aan het opkomen is. “1 oktober konden we laten zien dat we als sector vastlopen. We zitten met bepaalde wet- en regelgeving, zoals het vervallen van het melkquotum, daar kwam het fosfaatrecht voor terug en dat is ook niet zonder slag of stoot gegaan. En nu over het halveren van de veestapel, we maken daar zorgen om. Wat betekent dit voor onze toekomst?”

Er is nu een investeringsfonds, het Mesdagfonds, dat onderzoek hiernaar financiert. Het gaat om onderzoeken die door de overheid niet gefinancierd worden. Dit investeringsfonds laat nu mensen uit Denemarken meekijken naar de metingen in Nederland. Het stikstofbeleid is aan Europese richtlijnen gebonden, maar landen kunnen het verder op hun eigen manier invullen. Rotgers: “Dit zijn politieke keuzes die gemaakt worden en dit beleid is zo ingewikkeld en complex, ons onderzoeksteam is al vijf jaar bezig met dit onderzoek en wij zijn eigenlijk nog nooit iemand tegengekomen die alles ervan snapt.”

Een korte fotoreportage van de staking van vanochtend:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *