”Als een Boeing 747 opstijgt, komt evenveel fijnstof vrij als uit een miljoen vrachtwagens”, zei Sijas Akkerman, directeur van de Milieufederatie Noord-Holland, in 2018 bij Nieuwsuur. NRC zocht het uit en kwam tot de conclusie dat het feitelijk klopt. Volgende week gaat Sam de Vries, namens de Hogeschool Utrecht, met een Tesla naar Valencia voor een congres. Hij kiest expliciet niet voor het vliegtuig. Medewerker Valerie Visser van de HU vertelt over dit experiment. 

Initiatief verruilen Tesla voor vliegtuig

Volgende week maandag (21 oktober) begint het team van de Hogeschool Utrecht aan de tocht naar Valencia. Ze willen tijdens deze rit – die wordt geschat op 19 uur – uitzoeken of reizen met een Tesla een goed alternatief is voor reizen met het vliegtuig. Sam de Vries: ”We hebben meer afspraken staan volgende week. Zo maken we een tussenstop in Barcelona. Normaal gesproken zou je dan meer vluchten moeten pakken, en dat is natuurlijk erg zonde voor het milieu.”

”Belangrijk signaal naar andere onderwijsinstellingen”

Dat de Hogeschool Utrecht bezig is met het verduurzamen, is duidelijk. Maar gebeurt dat ook in het buitenland? ”Je merkt bij welvarende landen dat er meer op gefocust wordt”, zegt Valerie Visser. ”Het is heel lastig om dat te zeggen. Niet iedereen heeft de gelegenheid om daar veel geld in te investeren. Je ziet wel dat Engeland, Duitsland en delen van Scandinavië erg actief zijn met het thema duurzaamheid. Het experiment om het vliegtuig niet te gebruiken voor bijvoorbeeld een congres, is meer bedoeld als signaal naar andere onderwijsinstellingen, aldus Valerie. Of dit voorbeeld een groot draagvlak gaat krijgen, moet de toekomst uitwijzen.