Eergisteren speelde Engeland uit in Bulgarije voor de kwalificatie aan het EK voetbal voor volgend jaar. Engeland is een stap dichter bij de kwalificatie door de schone overwinning van eergister (6-0).

Na afloop was echter niemand écht te spreken over de wedstrijd omdat een goede sfeer ver te zoeken was. Het duel werd ontsierd door herhaaldelijke racistische uitspraken van de Bulgaarse fans. In de eerste helft van de voetbalwedstrijd werd het spel tot twee keer toe stilgelegd. Op beide momenten werd er overlegd tussen de betrokken partijen: spelers, trainers en officials. De wedstrijd werd op beide momenten wel weer hervat.

Dat hier een staartje aan komt te zitten is wel duidelijk. De Engelse voetbalbond heeft de UEFA al gevraagd een onderzoek te staren naar het gedrag van de Bulgaarse fans. Racisme is al jaren lang een ding in de voetbalwereld.  De KNVB noemt voetbal “een afspiegeling van de maatschappij”. Dit is volgens de KNVB de reden dat voetbal geassocieerd wordt met maatschappelijke spanningen, zoals discriminatie en racisme.

Racisme in de voetbalwereld is, zoals het recente voorbeeld van eergisteren in Bulgarije, voornamelijk bekend in de mannelijke voetbalwereld. Maar in hoeverre komt racisme voor in de vrouwenvoetbal? Dat zoeken we vandaag met younews uit.

Verslaggeefster Nadine van Ginkel spreekt voetbalcoach Maarten, activiste Maxime Miedema om erachter te komen ik hoeverre racisme daadwerkelijk een rol speelt in de vrouwen voetbal wereld.