Tussen China en de Verenigde Staten heerst er al geruime tijd spanning. Europa importeert uit allebei de grootmachten: de vraag is nu of we hier in Nederland iets zullen merken van de spanningen.Worden onze mobiele telefoons en boodschappen straks ook duurder? Hugo Erken is hoofd internationale economie bij RaboResearch en Raphie Hayat is marco econoom bij RaboReseach. Zij vertellen wat de laatste ontwikkelingen zijn rondom dit conflict en wat we er van zullen merken.

De handelsoorlog tussen de twee grootmachten is niet iets van het laatste jaar. Al een geruime tijd is de handelsovereenkomst onzeker en lopen de spanningen hoog op. Om bij de oorsprong van dit conflict te komen gaan we terug naar vóór 2000. De Gelderlander scheef op 25 februari 1995 al dat er door een nieuwe overeenkomst tussen de landen een nieuwe handelsoorlog op het nippertje is voorkomen. De toenmaligAmerikaanse minister van handel, Ron Brown, zei volgens de Gelderlander dat ze de handelsbanden wilde versterken met China. Hiervoor moesten ze zich wel aan de regels houden. Het conflict heeft dus een lang verleden.

Strooien met tariefverhogingen
Sinds anderhalf jaar zijn de landen aan het strooien met tariefverhogingen. Dit begon allemaal toen de Verenigde Staten meer goederen importeerde uit China dan China uit de Verenigde Staten haalde. Hiermee was de Amerikaanse president Donald Trump niet blij: hij stelde dat de ha

ndel niet eerlijk verliep en legde heffingen op producten die China wilde importeren. Dit begon bij een kleine heffing maar werd steeds hoger. Hierdoor zijn producten fors in prijs gaan stijgen en ondervinden bedrijven zoals Phillips hinder van deze sanctie. Begin dit jaar liet Trump de heffingen van 10 procent naar 25 procent stijgen. Het laatste bericht is dat Trump en de Chinese vicepremier Liu Hue afgelopen week tot een “mini-deal” zijn gekomen. Hierin staat dat de heffingen die 15 oktober zouden worden opgelegd niet doorgaan. Voor Europa is deze deal ook voordelig, aangezien dit betekent dat de heffingen die al doorgevoerd zijn niet nog hoger worden.