Afgelopen dinsdag 15 oktober opende het Klimaatmuseum haar deuren op Utrecht Centraal. Ter hoogte van spoor 18 vind je een tijdelijke tentoonstelling die zich richt op klimaatverandering. Een internationaal besproken onderwerp. Neem de stakingen van Extinction Rebellion of het klimaatakkoord van Parijs. Met het klimaat heeft iedereen te maken, het kent immers geen landsgrenzen. Redacteur Junita den Enting spreekt met museumoprichter Laura van Rutten over de aanleiding voor de opening en bezoeker Sanne Kerste over haar ervaring.

Ontkomen aan nieuws over klimaat en duurzaamheid lukt haast niet. De afgelopen tijd is de aandacht voor klimaatproblemen toegenomen. Van akkoorden tot stakingen, het onderwerp is beladen. Wetenschappers waarschuwen voor de grote gevolgen die ontstaan wanneer we verder gaan met de huidige manier van leven. Critici weerleggen de argumenten en wijzen op de altijd veranderende klimaat omstandigheden door de afgelopen eeuwen. Een strijd tussen verschillende groepen die zoals het er nu uit ziet niet plotseling veranderd. Niet alleen in Nederland wordt veel gesproken over de toekomst van de aarde. Zo werd de VN-Klimaattop werd georganiseerd door António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De wereldleiders werden uitgenodigd omdat hij van deze leiders wil horen wat zij nu werkelijk voor maatregelen nemen om de uitstoot van CO2 wereldwijd terug te dringen.

Die internationale aandacht zorgt er ook voor dat er projecten en initiatieven in Nederland ontstaan, bijvoorbeeld het Klimaatmuseum. Museumoprichter Laura van Rutten ”Het klimaat is natuurlijk internationaal, want het gaat over langsgrenzen heen. Dat is dus inherent verbonden aan dit museum, want klimaatverandering wordt door de mens veroorzaakt, maar op allerlei plekken in de wereld”

Het museum moet mensen aan het denken zetten. Van zeven kunstenaars is een kunstwerk in het museum geëxposeerd. Onder anderen een kunstwerk van Daan Roosegaarde, die een diamanten ring van fijnstof maakte. De kunstwerken stellen onderwepen ter discussie. Bijvoorbeeld door een jurk van het wortelstelsel van planten te ontwerpen. Een statement tegen de kleding industrie. ”Als we ons een duurzamere wereld kunnen voorstellen, dan pas kunnen we die duurzame wereld creëren.