Bij steeds meer sportclubs hangt een bordje “rookvrij” bij de ingang. Ten opzichte van vorig jaar zijn het er zelf twee keer zo veel. Wat houdt zo’n bordje in en in hoeverre heeft het ook echt effect op het rookgedrag op de sportclubs?

De “Rookvrij” bordjes horen bij de campagne “Rookvrije Generatie”, een initiatief van KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting. De campagne is opgezet om ervoor te zorgen dat kinderen niet in aanraking komen met rokers en zo zelf niet in verleiding raken om te starten. De bordjes “Rookvrij” staan niet alleen op sportclubs, ook op bijvoorbeeld schoolpleinen en kinderboerderijen.

De verdubbeling van de sportclubs is volgens Ron Sinnige, persvoorlichter van de Hartstichting, geen verrassing. ” De verdubbeling past in de trend van afgelopen jaren. De hoeveelheid rookvrije sportclubs groeit exponentieel.” Hockeyclubs staan op nummer 1 met op de hielen voetbalclubs. Sporten als tennis en korfbal blijven achter. “Dat heeft er ook mee te maken dat daar minder jonge spelers zijn. Het zijn sporten die veel door volwassenen gespeeld worden,” aldus Sinnige. Dat betekent echter niet dat de titel “Rookvrije sportclub” alléén bedoeld is om kinderen van de sigaret te houden. “Als we volwassenen bewust kunnen maken en na kunnen laten denken over roken, is dat zeker een mooie extra.”

Echter zijn nog lang niet alle sportclubs rookvrij. FC Aalsmeer is zo’n niet-rookvrije club. “We zijn er binnen het bestuur wel mee bezig geweest. We kwamen toen tot de conclusie dat het best wel gevoelig ligt bij mensen,” aldus Dave van Voort, zaterdagvoorzitter en bestuurslid bij FC Aalsmeer. Ze merken wel al duidelijk verschil in het rookgedrag van de sporters met een paar jaar geleden. “Vroeger hoorde het er echt bij. Na de wedstrijd een biertje en een sigaretje. Dat biertje blijft, maar die sigaret zie je bijna niet meer.” Ondanks dat het nu nog een gevoelig punt is binnen het bestuur, vertrouw van Voort erop dat het rookverbod op de club er wel gaat komen. “Als je de maatschappelijke trend volgt op het gebied van roken weet ik zeker dat dat gaat gebeuren. Uiteindelijk denk ik dat roken op elke sportclub verboden gaat worden.”