De Nederlandse identiteit

Bron: Flickr

Elk land kent zijn eigen cultuur. Deze wordt onder andere gevormd door de karaktereigenschappen van het volk. Iedereen die in het buitenland komt zal ondervinden dat elk volk zijn eigen manier van doen en laten heeft. Maar wat zijn deze typische karaktereigenschappen van de Nederlanders?

Fransen worden vaak als arrogant gezien, Duitsers als luid en zouden Canadezen zich continu verontschuldigen. Elk land kent zo zijn eigen stereotype. Volgens het college van de rechten van de mens bestaan er twee theorieën waar deze stereotypen vandaan komen. Zo zou alle informatie die we op een dag binnenkrijgen, verwerkt worden in een aantal categorieën in ons brein. Zo zouden er stereotypen ontstaan, waardoor we bij onbekende mensen en gebeurtenissen snel een beeld kunnen vormen en ons zo aan te passen.

Volgens de andere theorie verdelen we personen in twee groepen: de groep waar we zelf in thuishoren en andere groepen. Bij de groep waar ze zelf in horen, krijgen ze een positief en genuanceerd beeld. Bij de andere groepen denken ze sneller negatief en ongenuanceerd. Deze mensen zouden allemaal hetzelfde zijn.

Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat Nederlanders het Nederlandse stereotype vooral als nuchter beschrijven. Daarnaast werden gierig en direct ook vaak genoemd door de ondervraagden.

Volgens onderzoeksbureau Motivaction en Venco zijn veel Nederlanders trots op deze ‘typisch Nederlandse’ eigenschappen. Ruim 40 procent vertelde trots te zijn op deze karaktereigenschappen.

Een typische uitspraak over Nederlanders in het buitenland is ‘kijken, kijken, niet kopen’. Buitenlanders zien Mensen uit Nederland dan ook als gierig. Maar hoe denken de buitenlanders over de Nederlanders wanneer ze zelf op bezoek zijn in het kikkerland?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *