Voor wie op zoek is naar een bijzondere teamsport is bij Dom City Roller Derby aan het juiste adres. Trainster Nathalie ook wel bekend bij de vereniging als “knock-out Nali” vertelde aan onze verslaggeefster wat voor sport Roller Derby nou eigenlijk is.

“Roller Derby is in het kort een full-contact teamsport op rolschaatsen. Waarbij het niet gaat om snelheid te maken, maar om de puntenscoorder, de tegenstanders in te laten halen en te voorkomen dat de puntenscoorder van het andere team jou inhaalt,” vertelt Nathalie. En schrik niet van het woord full-contact want volgens Nathalie mag je niemand in het gezicht stompen of een elleboog geven. “Wat met ijshockey mag van die bodychecks dat zou bij Roller Derby ook mogen. Dus je mag iemand echt niet vol in de rug skaten, maar wel een duw opzij geven.”

Roller Derby is in Nederland nog relatief onbekend. Dit komt volgens Nathalie, omdat het ook nog een hele nieuwe sport is. “Het eerste team wat in Nederland werd opgericht was Amsterdam Roller Derby en die zijn tien jaar geleden pas opgericht.” Maar op de vraag of ze het jammer vindt dat Roller Derby zo weinig aandacht krijgt vergeleken met een sport als voetbal schudt ze nee. “Ik denk dat het altijd in zeker zin een niche sport zou blijven en nooit gigantisch groot zou worden, maar met bijvoorbeeld dames rugby weet iedereen wel wat rugby is, maar die vereniging is ook niet veel groter.”

Nathalie of “knock-out Nali” is met de sport in contact gekomen door haar kapster die er vol enthousiasme telkens over vertelde. De sport heeft haar veel gebracht als het gaat om sportiviteit en teamgevoel, maar ook tactisch bezig zijn. Wel moet je er bij Roller Derby echt voor willen gaan. “Het is iets anders dan de hele week naar de sportschool gaan.” Door de onbekendheid zal de zoektocht naar nieuwe leden niet snel stoppen. Nathalie: “Je zoekt een bepaald type mens en die moeten ermee bekend zijn dus vertel mensen erover want we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden.”