De positie van vrouwen in de rallywereld

De positie van vrouwen in de rallywereld

Lisette Bakker Bron: KNAF

Autosporten zoals Formule 1 en rally worden vaker door mannen dan door vrouwen beoefend. Hoe komt het dat de sport onder de mannen veel groter is dan onder de vrouwen? We gaan hierover in gesprek met rallynavigator Lisette Bakker. Eerst nemen we heel kort een kijkje bij een rally theoriecursus die wordt gegeven door Lisette en navigator Martine van den Heuvel. Deze cursus kan gebruikt worden om je rally theorie te behalen. De theorie heb je weer nodig om rallynavigator of rallycoureur te worden.

Navigator

Lissette Bakker is rallynavigator. De navigator zit samen met de coureur in een rallyauto. De rol van de navigator is erg belangrijk. Ze bewaakt het tijdschema, zorgt ervoor dat het team zich op tijd aanmeldt bij de tijdcontroles en geeft een gedetailleerde beschrijving van de route van de auto. De navigator krijgt ook tussentijden door en weet waar zich op de proef gevaren bevinden. De rijder luistert naar de navigator en volgt zijn/haar instructies op.

Over Lisette

Bakker is al 17 jaar lang actief als navigator en is drie keer Nederlands kampioen geworden samen met rallycoureur Jasper van den Heuvel. Ze navigeert zowel vrouwelijke als mannelijke rallycoureurs. Het navigeren doet ze in haar vrije tijd, want in Nederland is hier geen geld mee te verdienen. Ze is via haar vriend in contact gekomen met deze sport. Maar vanaf jongs had ze al met autosport te maken. Haar ouders namen haar van kleins af aan al mee naar het circuit om naar motorracers te kijken. Ook begon ze met het volgen van Formule 1 en Paris-Dakar. Toen bleek dat er in Nederland ook rally gereden werd was dit voor haar geweldig.

Buitenland

De rallysport is in het buitenland populairder dan in Nederland. Je kunt in het buitenland zelfs geld verdienen met het navigeren (bijvoorbeeld in België). In Nederland is dit minder gebruikelijk. Ook zijn er in het buitenland bepaalde regels tijdens wedstrijden anders dan in Nederland. In Nederland zijn ze in het algemeen veel minder streng i.v.m. met straffen. Er word hier bijvoorbeeld geen tijdstraf gegeven als je je te laat meldt, terwijl dat in het buitenland 10 seconden per minuut of deel van een minuut is. Dit doen ze in Nederland om snelheidsovertredingen op de openbare weg te voorkomen. Alle rally regels die op dit moment gelden in het binnen- en buitenland staan vermeld in het ‘standaard reglement rally 2019’ van het KNAF. Het reglement is te vinden op hun website.

Rallyauto’s bij van den Heuvel motorsport

De rally theoriecursus
Martine (links), Lisette (rechts)

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *