Vrouwenvoetbal steeds populairder dankzij onze Oranje Leeuwinnen?

Afbeelding: Ailura, Wikipedia

Vrouwenvoetbal is steeds meer te zien, zowel op televisie als op de lokale voetbalclub. Waar de enkele meiden vroeger voornamelijk in jongensteams zaten, staan zij nu met een heel vrouwenelftal op het veld.

Is deze populariteit ontstaan door onze Oranje Leeuwinnen die het EK hebben gewonnen in 2015? Uit eerder onderzoek van het Mulier Instituut bleek dat de helft van de Nederlanders vindt dat het organiseren van het EK in eigen land het imago heeft verbeterd en meisjes stimuleert om te gaan voetballen. Deze verwachtingen waren er al voor het EK, maar de verwachtingen over het betere imago en de voetbalstimulering onder meisjes groeide fors. 

Op DVOV, Door Vrienden Opgericht Velp, zien ze deze groei ook. Zij hebben onderhand vier vrouwelijke jeugdteams en een damesteam. De zestienjarige Esmee Sprenger coacht, met haar jonge leeftijd, het team meiden onder de zeventien op de Velpse voetbalclub. Zelf voetbalt ze bij Eldenia in Arnhem. Zij voetbalt zelf al zo’n elf jaar en is dan ook begonnen in een jongensteam. “De meiden kletsen een stuk meer dan de jongens, maar ik heb het gevoel dat zij dingen wel veel sneller oppakken en begrijpen”, vertelt Sprenger. Zij heeft ontzettend duidelijk mee kunnen krijgen hoe de populariteit van voetbal onder meiden is gegroeid in de afgelopen jaren. Ze vertelt dat het team dat het niveau van de meiden die ze traint zeker omhoog gaat, maar dat er nog veel ruimte is voor verbetering. Ze trainen vaak samen met de jongens, waar ze veel van leren. Verslaggeefster Renée de Witte heeft een kijkje genomen bij de wedstrijd van de meiden onder de zeventien en spreekt met Famke Jansen (16), speelster uit het team, en Esmee over de populariteitsstijging, met daarbij de stijging van het niveau, van het vrouwenvoetbal.

Over de auteur

Renée de Witte

Journalist in spe met een voorliefde voor mode en lifestyle.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *