“Sporten met een handicap is hier normaal”

“Sporten met een handicap is hier normaal”

Myron Gebbink tijdens een wedstrijd bij sportclub Only Friends, op het Friendsship Sports Centre

Sporten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mensen met een handicap kunnen vaak niet bij elke sportclub terecht en ook niet alle sporten zijn beschikbaar voor mensen met een handicap. Sportclub Only Friends doorbreekt dit probleem.

Sportclub Only Friends biedt 25 verschillende sporten aan voor kinderen en jongeren met een handicap. Sporten zoals duiken, voetbal, atletiek, kickboksen, honkbal en tennis zijn toegankelijk gemaakt voor kinderen met een handicap. De sporten worden namelijk aangepast aan de behoeften van elk individueel kind. De trainer kijkt naar wat het kind kan en speelt hier op in.

De club is opgericht door Dennis Gebbink, voor zijn zoon Myron. Myron is geboren met een dubbelzijdige hersenbeschadiging. Als kind speelde Myron in een normaal voetbalteam, tot het op gegeven moment niet meer goed lukte om bij te blijven bij de rest van zijn team. Vader Dennis heeft toen de club opgericht zodat Myron kon blijven spelen.

Het bleek een groot succes. Momenteel zijn er meer dan 700 actieve leden. Allemaal met een handicap. Het verschilt heel erg welke handicaps. Zo zijn er bijvoorbeeld kinderen met het syndroom van Down, autisme en kinderen die chemo kuur ondergaan.

Ook van buitenaf blijkt er veel belangstelling. De voetbal-afdeling is overgenomen door Ajax. “Een vriendschap tussen Ajax en Only Friends”, aldus Myron. Zo spelen alle voetballers in Ajax tenues, komen de spelers van Ajax geregeld langs op de club en mogen de voetballers van Only Friends voor de aftrap mee het veld op met de Ajax voetballers.

Myron is zelf bijna zeven dagen per week te vinden op de club. Zo speelt hij zelf nog in een voetbalteam en traint hij sinds kort ook kinderen. “Het voelt bijzonder om samen te werken met trainers die mij als kleine jongen ook training hebben gegeven.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *