Buitenlandse keukens vallen in de smaak

Buitenlandse keukens vallen in de smaak

In Rotterdam heeft meer dan de helft van de bevolking een migratieachtergrond en dit is duidelijk terug te zien in de eetcultuur. De Rotterdamse straten zitten vol met eettentjes die specialiteiten van het buitenland aanbieden. Maar in hoeverre is de buitenlandse keuken geïntrigeerd in de Nederlandse eetcultuur?

Elk land en elk volk heeft zijn eigen eetgewoonten. In Italië wordt bijvoorbeeld veel pasta gegeten omdat graan daar goed groeit. In Indonesië eet men juist vooral rijst omdat rijst er makkelijk groeit. Voor Nederland geldt dit met de aardappel. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is vanaf de 16e eeuw voor Nederland  een van de meest bekende basisvoedingsmiddelen en maaltijddragers geworden in Nederland

Vanaf de jaren 50 zijn er in Nederland steeds meer mensen met een andere nationaliteit te vinden. Dit kwam door het tekort aan personeel op de arbeidsmarkt. Al die verschillende nationaliteiten die naar Nederland zijn gekomen, hebben allemaal hun eigen cultuur en eetgewoontes meegebracht. In Rotterdam heeft in 2019 ongeveer 51,6% een Nederlander met een migratie-achtergrond. Dit maakt Rotterdam een multiculturele stad. Om deze reden zijn er in de grote steden zoals Rotterdam veel buitenlandse keukens te vinden. Turkse dönner zaken, toko’s met Surinaamse broodjes, Chinees, Sushi, Indiaanse restaurants etc. Ze zijn door heel Nederland te vinden. Voor sommige buitenlandse gerechten is er zelfs geen tripje naar het restaurant voor nodig. Gerechten zoals sushi, roti en funchi (Antilliaans gerecht) zijn nu ook gewoon bij supermarkten zoals de Albert Heijn en Jumbo te vinden.

In de reportage is gevraagd aan zowel de Nederlandse bezoekers van de markthal als de toeristen wat hun favoriete eten is. Opvallend is dat buitenlandse gerechten onder de Nederlanders vaker als lievelingsgerecht wordt opgegeven dan een typisch Hollands gerecht. Zo bestaat het publiek bij de Surinaamse tent Chinny’s vooral uit Nederlanders. Buitenlandse keukens vallen dus erg goed in de smaak bij de Nederlanders.

Over de auteur

Lisa Bakker

Een passievolle 21 jarige journalist in spé. Ik ben graag bezig met beeldende verhalen maar duik ook graag in de schrijvende journalistiek. Ik verdiep mij in verhalen die een taboe doorbreken of die niet vaak belicht worden. Zodra ik door iets geïnspireerd word ben ik getriggerd om er een verhaal van te maken, daardoor heb ik een brede interesse. Met veel plezier maak ik schriftelijke en beeldende content voor het designbedrijf Designlinq. Mijn passie voor verhalen dateert sinds mijn zestiende toen ik de boeken Ontwaken en Onwillig schreef.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *