Heb je een goed voornemen? Grote kans dat je rond 12 januari afhaakt…

Heb je een goed voornemen? Grote kans dat je rond 12 januari afhaakt…

Redacteur Nick Hiemstra in de sportschool

De feestdagen zijn inmiddels achter de rug, maar dat betekent niet dat de gevolgen van alle etentjes ook in 2019 achterblijven. De weegschaal is deze maand misschien wel het meest bekeken product over de hele wereld. De een gaat voor het eerst in maanden weer naar de sportschool, de ander begint overmoedig een halve marathon te rennen. De cijfers wijzen alleen uit dat het meerendeel van deze gemotiveerde mensen niet verder komt dan 12 januari. Redacteur Nick Hiemstra wil ook zijn decemberkilo’s kwijt en zoekt uit wat het recept is tot succes.

Onderzoek naar goede voornemens 
Dat er veel mensen na de jaarwisseling ietwat onzeker in de spiegel kijken, is duidelijk. Dus gaan we massaal aan het sporten om de kilo’s kwijt te raken. Helaas is het behalen van dat succes weggelegd voor een select groepje, aldus een onderzoek aan de Amerikaanse Universiteit van Scranton. Slechts 8 procent van de mensen met een goed voornemen behaalt zijn of haar doel. Sportpsycholoog Muriël Romijn geeft advies: ”Ik denk dat te veel mensen heel streng voor zichzelf zijn en te hard van stapel lopen. Maak kleine stapjes en wees concreet in wat je wil gaan doen. Niet alleen een doel stellen op resultaat, maar ook op hoe je het wil halen. Wat wil ik bereiken? En hoe ga ik dat doen? En die hoe moet je vooral niet overslaan.”

12 januari
”De belangrijkste factor om toch te slagen is motivatie en nadat we miljoenen uploads analyseerden kwamen we erachter wanneer het misgaat”, zegt de Amerikaanse Universiteit in hun onderzoek. 12 januari blijkt dus dé dag dat de meesten het erbij laten zitten. ”Je kan misschien beter beginnen in augustus of september”, vertelt sportpsycholoog Muriël Romijn. ”Nu zijn de dagen heel kort en ligt de drempel hoger om iets te ondernemen. In de zomer komen veel mensen terug van vakantie zitten ze vaker beter in hun vel. Dat is heel belangrijk bij het behalen van een doel.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *