De KNVB kwam afgelopen week met de ambitie om het aantal vrouwen in het voetbal de komende drie jaren nog verder toe te laten nemen. Er zijn al een hoop dames die deze sport beoefenen. Toch zijn er ook sporten waar dat nog steeds erg weinig is, zoals rugby. Ook daar vindt een toename plaats, maar hoe voelt het voor vrouwen om in zo’n ruige sport geaccepteerd te worden?

 Bij de Arnhemse rugbyvereniging, The Pigs, is het aantal vrouwen nog steeds minimaal. Volgens Liefke Grutterink, rugbyster bij deze vereniging, waren er voorheen nog maar vijf dames in haar team, maar dat is op dit moment gegroeid naar acht tot negen, waarvan er gemiddeld zeven op de training verschijnen. Dat vrouwen deze sport beoefenen, is volgens Grutterink geen bevrijding. ‘’We leven in een maatschappij waar mannen en vrouwen zo goed als gelijk zijn, gelukkig’’, vertelt ze. ‘’Dus daar hoort bij dat vrouwen in alle sporten waarin ze mee willen doen, mee kunnen doen en daar hoort rugby ook bij.’’

Meer vrouwen in rugby

Uit cijfers van het Mulier Instituut blijkt dat het aantal vrouwen in rugby is toegenomen. Sterker nog, de hoeveelheid dames in deze contactsport groeit harder dan de hoeveelheid mannen. In 2000 waren er 500 vrouwen lid van de rugbybond en in 2018 telden zij er 2000. Het aantal mannen bedroeg in 2000 circa 7000; in 2018 waren dat er 14.000. Het aantal vrouwen is dus vier keer zo hard gegroeid en het aantal mannen groeide slechts twee keer zoveel. Er zit dus een stijgende lijn in de hoeveelheid vrouwen in rugby die zelfs sterker groeit dan het aantal mannen.

Ruige sporten

De oorzaak van dat deze sport vooral bekend staat als een mannensport, heeft volgens sportonderzoeker Vicky Dellas te maken met hoe ruig een sport is. ‘’Wat je ziet, is dat sporten waar veel contact en agressie is, dat zijn sporten die over het algemeen door meer mannen worden vervuld dan vrouwen’’, legt ze uit.