Het coronavirus heeft over de hele wereld veel teweeggebracht. Inmiddels zijn er al meer dan tweeduizend doden gevallen en een aantal duizend mensen besmet. Tot nu toe is nog niemand in Nederland besmet, maar wel spreken steeds meer mensen met een Aziatische achtergrond zich uit over racistische opmerkingen waarmee ze worden lastiggevallen. Waarom gebeurt dit?

In Frankrijk begon een anonieme Aziatische vrouw met de hashtag #jenesuispasunvirus ‘ik ben geen virus’. Volgens haar en vele anderen wordt het coronavirus nu gezien als excuus om mensen met een Aziatische achtergrond te discrimineren. Ook in Nederland laten mensen zich niet zomaar discrimineren. Sinds afgelopen zaterdag loopt er online een petitie tegen het discrimineren van Nederlanders met een Aziatische achtergrond als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

“Ik denk dat het nu in Nederland al op een niveau is dat ik een beetje bang begin te worden, aldus kunstenaar en activiste Sioejeng Tsao. Ik heb heel veel privéberichten gehad van jonge kinderen die niet meer naar buiten durven omdat ze niet voor zichzelf kunnen opkomen en niet zo welbespraakt zijn. Zij kunnen niet de juiste berichten vinden in de media, omdat ze nog jong zijn en nog niet een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen nepnieuws en echt nieuws.”

Sioejeng en Socioloog Tim Reeskens leggen uit waarom er nu zo heftig wordt gereageerd op mensen met een Aziatische achtergrond. Zijn mensen bang, is het pestgedrag of wordt het virus als excuus gebruikt om te discrimineren?